Διαψεύδει η κυβέρνηση την απειλή εξόδου από την Συνθήκη Σένγκεν

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», διαβεβαιώνει με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον απόηχο των δημοσιευμάτων που έφεραν στο επίκεντρο το θέμα χθες. Χαρακτήρισε μάλιστα αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σημειώνοντας ότι η χώρα μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υλοποιεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων η δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης, η κατασκευή κέντρων φιλοξενίας και η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να εκπληρώσουν με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης που δείχνουν ανησυχία για τυχόν έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Για «κοινά ψέματα» που λέγονται για την Ελλάδα, μίλησε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που από κοινού με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα θα εκπροσωπήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων αύριο Παρασκευή. Το θέμα θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες, ενώ η ανησυχία των Ευρωπαίων αποτυπώνεται και στην απόφαση το προσφυγικό να ενταχθεί εκ νέου στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

«Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στην χώρα μας είναι άδικο», είπε ο κ.Μουζάλας, παραδεχόμενος την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα όχι όμως και οποιουδήποτε είδους επίσημη συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν. Ο ίδιος επανέφερε το θέμα των ευθυνών της Τουρκίας, σημειώνοντας πως όσο η γείτονα δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά γεμάτες πρόσφυγες.

Όσον αφορά στη Frontex, ο κ.Μουζάλας φέρεται να καλωσορίζει την βοήθειά της για την καταγραφή των προσφύγων, όχι όμως και τυχόν βοήθεια στις περιπολίες στα σύνορα, καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο οι ελληνικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Εξηγεί τέλος, ότι η χώρα έχει δαπανήσει περί το ένα δις ευρώ σε εκτός προϋπολογισμού κονδύλια για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική ροή, ενώ έχει λάβει μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, λόγω …γραφειοκρατίας.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μουζάλας: Βρισκόμαστε υπό έντονη πίεση για το προσφυγικό

Γεροβασίλη: Δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ