Mαντέλης: Δεν χρηματίστηκα… πήρα εκλογική χορηγία

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αρνήθηκε ότι χρηματίστηκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens και υποστήριξε ότι τα χρήματα που έλαβε σε δύο δόσεις ήταν χορηγία. 

“Κανένας νόμος δεν μου έδινε αρμοδιότητα να παρέμβω στη σύμβαση. Μόνο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ είχε αυτή την εξουσία”, τόνισε ο Τάσος Μαντέλης και πρόσθεσε ότι  “ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενο, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβασης. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το δ.σ. του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό”.

Στην απολογία του, η οποία θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, ο Τάσος Μαντέλης υποστήριξε ότι η σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με την Siemens ήταν “επωφελέστατη” για το ελληνικό δημόσιο, και πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να απαιτήσει “δώρο” για μία σύμβαση που είχε ήδη υπογραφεί.

Για τη χορηγία

“Ήξερα ότι αυτή  ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος”. Προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε τα χρήματα και πως προκύπτει ότι επρόκειτο πράγματι για  “εκλογική χορηγία” -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο για ξέπλυμα χρήματος και τις δύο χρονιές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό, και μάλιστα το 2000 μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών. Και κατέληξε ο Τ. Μαντέλης πως “για αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία”. Μάλιστα, όσον αφορά το δεύτερο ποσό, ο πρώην υπουργός αναμένεται να υποστηρίξει στο δεύτερο σκέλος της απολογίας του ότι τα 250.000 μάρκα δεν προήλθαν από την Siemens, αλλά από άλλους φίλους του ενόψει των εκλογών.

Όπως είπε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα της εποχής που τον εμφάνιζαν να έχει δωροδοκηθεί με 10.000.000 μάρκα, ο Τάσος Μαντέλης υποστήριξε ότι κάποιος εκ των πραγματικών υπόπτων προσπάθησε να τα ρίξει επάνω του αφού όπως είπε ήταν ήδη πεθαμένος πολιτικά… “Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν για να μου φορτώσουν τα πάντα”.

Στο εδώλιο πλην του κ. Μαντέλη κάθονται ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γιώργος Τσουγκράνης, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής Siemens Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου Αριστείδης Μαντάς.

 

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens ο Μαντέλης

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ