Κατρούγκαλος: Εθνική γραμμή να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Να αποτελέσει εθνική γραμμή το να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις», επιμένει με δήλωσή του στο Real.gr ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρά το αδιέξοδο που υπήρξε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το ασφαλιστικό δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι ένα εθνικό θέμα», τονίζει.

Ο υπουργός Εργασίας, όπως αναφέρει στο Real.gr, είναι αποφασισμένος να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή έως τις 15 Δεκεμβρίου, με στόχο να ψηφιστεί -ει δυνατόν και εντός του έτους- αν και όλα δείχνουν πως θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2016.

Όπως επίσης επιβεβαιώνει, το θέμα του ασφαλιστικού θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παρεμβάσεις πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει νέες παρεμβάσεις στην ηγεσία των δανειστών, πρωτίστως στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να μην πιεστεί η Ελλάδα να καλύψει με περικοπές κύριων συντάξεων τα 300 εκατ. ευρώ που έως τώρα δεν έχουν εξευρεθεί.

Τα 900 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν για το 2016 η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εξευρεθούν εξ ολοκλήρου από την αύξηση των εισφορών, αύξηση για την οποία -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- έχει λάβει θετική απάντηση.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση επιδιώκει να πραγματοποιηθεί μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και μέσω της αξιοποίησης ενός μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα κάνει και δημόσιες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αυριανής του ομιλίας στο δείπνο του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και πέραν της ομιλίας του στη Βουλή το Σάββατο τα μεσάνυχτα, με την οποία θα κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ξεκινά ο διάλογος στην ΟΚΕ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά ο διάλογος για το ασφαλιστικό στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΟΚΕ, τον Γιώργο Βερνίκο, γνωστό εφοπλιστή και προσωπικό και πολιτικό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ΟΚΕ, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Real.gr, έχει ορίσει τετραμερή Επιτροπή «εμπειρογνωμόνων» για να συζητήσει το ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών και ο κ. Παπαϊωάννου, νομικός σύμβουλος της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας της Βουλής επί Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τον διάλογο

Ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της αντίστοιχης Επιτροπής, Τόμας Χέντελ καταφθάνει στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και του υποσχέθηκε στήριξη ως προς τις διεκδικήσεις της χώρας στο θέμα του ασφαλιστικού.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ο Γάλλος πρεσβευτής έχει εντολή από την κυβέρνησή του να τη στηρίξει, καθώς ο Πρόεδρος Ολάντ δεν διαθέτει χρόνο να ασχοληθεί με την Ελλάδα, μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Στίγκλιτς αντί Πισσαρίδη

Ως γνωστόν, οι δανειστές ζητούν επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου για τα εργασιακά, μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, να τελεί ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Με δεδομένο ότι οι δανειστές επιμένουν ο επικεφαλής να είναι νομπελίστας, ο υπουργός Εργασίας αντιπροτείνει τον Τζόζεφ Στίγκλιτς!

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Η πλειοψηφία είναι πολύ πιθανόν να διευρυνθεί στο μέλλον

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ