Ενστάσεις και εντάσεις από την αντιπολίτευση

Ρόλο παρατηρητών και ακροατών επιλέγουν για τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης αποδέχθηκαν μεν την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να παραστούν, ωστόσο σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας διατύπωσαν με ένταση ή πιο μετριοπαθείς τόνους τις ενστάσεις τους ή την κάθετη αντίθεσή τους στα αιτήματα του πρωθυπουργού για πολιτική συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού, εκτιμώντας ότι είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και το Ποτάμι, αλλά και η Ένωση Κεντρώων δεν έχουν αντίρρηση να προσέλθουν και να ακούσουν τις θέσεις του πρωθυπουργού επί της ατζέντας της σύσκεψης, ασφαλιστικό, προσφυγικό, Παιδεία και Συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς όμως να προκαταβάλλουν θετική στήριξη.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πολιτική αρχηγός της ήσσονος αντιπολίτευσης που τήρησε την πλέον αρνητική στάση απέναντι στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο πρωθυπουργός, μίλησε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, στον κ. Τσίπρα διαμηνύοντας ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δεσμεύσει την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα του ασφαλιστικού φοβούμενος διαρροές από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιφυλακτικότητα προσέρχεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη σημερινή σύσκεψη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ειλικρινή συνεννόηση χωρίς όμως η ίδια να έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε.

Την πρόσκληση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αποδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει στη θέση του κόμματός του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. «Εγώ ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση. Δεν ζήτησα συναίνεση. Τι θα πει συναίνεση; Συναίνεση επί 2-3 θεμάτων σοβαρών όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό και επ’ αυτών θέλει συναίνεση. Και τα υπόλοιπα;», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολιάζοντας την πρόσκληση Τσίπρα.

Πλήρως αρνητική στάση τηρεί ο Περισσός, καθώς το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τη σύγκληση του οποίου δρομολογεί το Μέγαρο Μαξίμου. Από τον Περισσό καταγγέλλουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως πρόσχημα εξασφάλισης της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης από τα αστικά κόμμα, με σκοπό την καλλιέργεια «ψευδεπίγραφης συναίνεσης και “εθνικής ομοψυχίας”», ώστε να εξασφαλιστεί η ανοχή των κομμάτων «στα μέτρα σφαγιασμού του λαού που έχουν δρομολογηθεί» ήδη από το καλοκαίρι και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τόσκας: Κατά του κλεισίματος των συνόρων η Αθήνα

Οι συμβουλές του Βαρουφάκη για την οικονομία της… Αυστραλίας

Θεοδωράκης: Δεν εμπιστευόμαστε τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ