Βενιζέλος: Αν ο Τσίπρας χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, διότι άλλη πλειοψηφία σημαίνει άλλη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε: «Είναι άλλο έχω την πλειοψηφία αλλά θέλω και ένα κλίμα ευρύτερης συσπείρωσης, διότι δεν θέλω να υπάρχουν αντιδράσεις στην κοινωνία ή διότι το θέμα είναι ιστορικής σημασίας και δεν μπορεί να αποφασίσει μόνον η τρέχουσα πλειοψηφία, γιατί δεν δεσμεύει τη χώρα στο πλαίσιο της θητείας της αλλά τη δεσμεύει μακροχρονίως και άρα, η δημοκρατία επιβάλλει μία θεώρηση ιστορική, και άλλο δεν έχω βουλευτές και πρέπει να βρω βουλευτές, οπότε έχω ανάγκη από μία άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, άρα, από μία άλλη κυβέρνηση, οπότε διαπραγματευόμαστε το ζήτημα της κυβέρνησης, όχι το ζήτημα της συναίνεσης.» 

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολιτικό κυνισμό». «Διότι η κυβέρνηση είναι αυτάρκης, έχει υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όταν θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα τη θεσμική, την πλειοψηφία, την σταθερότητα και ως εκ τούτου δεν έχει ανάγκη από κανέναν διάλογο με την αντιπολίτευση και δεν υποχωρεί σε τίποτα, είναι επιθετική μέχρι αυταρχισμού. Ενώ όταν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας αναζητά σωσίβια, δεν αναζητά συναίνεση, αναζητά διέξοδο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι όταν θέλουμε να λειτουργήσει το πολίτευμά μας μεταπλειοψηφικά, συναινετικά, όταν θέλουμε να περάσουμε σε μία άλλη αντίληψη περί σύγχρονης δημοκρατίας, αυτό πρέπει να το εννοούμε και αυτό αφορά τα πάντα.»  σημείωσε.

«Δεν μπορεί να είναι μία επιλεκτική – στιγμιαία κατάσταση για την υπέρβαση της δυσκολίας. Της δυσκολίας εννοώ της κομματικής, της εσωκομματικής, της ενδοκυβερνητικής και όχι της δυσκολίας της εθνικής» τόνισε.  

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Ο Κουτσούμπας στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ