• Ο Σαμαράς στον Πλακιωτάκη: Να κάνεις ό,τι πρέπει για να πάμε σε εκλογές με σοβαρότητα

  11:52 μμ, Τετάρτη 25 Νοε 2015 11:52 μμ, Τετάρτη 25 Νοε 2015

  «Να κάνεις ό,τι πρέπει για να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προς τον μεταβατικό Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου «Έξι προεδρικά πορτρέτα», που έγινε χθες σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.

  Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε πει τις ίδιες λέξεις «ενότητα και σοβαρότητα» στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, ενώ κατά την έξοδό του, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις αρκέστηκε να πει, ότι «αυτές οι δύο λέξεις τα λένε όλα».

  Αναφερόμενος στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί όπως είπε, μια μαρτυρία του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή, ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους Προέδρους τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, εκδότης, τόνισε ότι «η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα».

  Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ καθώς και στην αντίστοιχη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τις οποίες προώθησε ως πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι οι νέες πολύτιμες σταθερές που αναδεικνύονται στην περιοχή - και χαρακτήρισε την Κύπρο και την Ελλάδα, «προπύργια σταθερότητας». Τόνισε επίσης και την ενεργειακή διάσταση αυτών των συνεργασιών προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο.

  Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι μπορούν να συνυπάρχουν ομαλές σχέσεις με τη γείτονα, παράλληλα με την υποστήριξη του εθνικού μας συμφέροντος. Το βιβλίο, τόνισε ο κ. Σαμαράς είναι ένα μήνυμα για αγώνα.

  Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι σήμερα διακυβεύεται το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας και ο Ελληνισμός πληγώνεται και με δική μας ευθύνη. Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι τελικά, η ένωση έγινε σε υπερεθνικό οργανισμό, αλλά όχι στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι «αποτύχαμε να εκμεταλλευτούμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον».

  Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από Ελλάδα και Κύπρο μια νέα στρατηγική, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα και θα οδηγήσει σε μια επίλυση του ζητήματος ώστε η Κύπρος να μετατραπεί από αδυναμία σε δύναμη της Ελλάδας.

  Ο κοσμήτορας της Παντείου, Χρ Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, τάχθηκε κατά της διζωνικής δικοινοτικής λύσης αλλά και κατά της τρέχουσας ειρηνευτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά της.

  Στην εκδήλωση την οποία έκλεισε ο συγγραφέας, ήταν παρόντες από την ΝΔ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο προεδρεύων του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Β. Οικονόμου, ο Π. Παναγιωτόπουλος - ενώ το παρών έδωσαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και φίλοι.

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Η πρώτη δημόσια αντίδραση Σαμαρά μετά το φιάσκο των εκλογών στη ΝΔ – ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα