• Γεροβασίλη: Έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης

  11:03 πμ, Τρίτη 24 Νοε 2015 11:03 πμ, Τρίτη 24 Νοε 2015

  «Μετά τη χθεσινή απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές» τονίζει σε δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης και το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

  «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της.

  Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.

  Σε ό,τι αφορά ειδικά στην προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται μερίδα του Τύπου και αναπαράγουν κύκλοι της αντιπολίτευσης» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει:

  «Αντίθετα έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία καλύπτει και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

  Συγκεκριμένα, προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη συνολική κατάργηση της προστασίας.

  Έτσι στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως και 260.000 ευρώ, ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής».

  «Επίσης το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης» συμπληρώνει.

  «Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

  Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές.

  Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δις ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» αναφέρει η Κυβερνητική εκπρόσωπος και συνεχίζει:

  «Έπεσαν απολύτως έξω λοιπόν οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου, που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ.

  Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

  Ταυτόχρονα, επισφραγίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

  « Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες.

  Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» καταλήγει η Όλγα Γεροβασίλη.

  Διαβάστε επίσης:

  Συμβούλιο αρχηγών για το ασφαλιστικό σκέφτεται ο Τσίπρας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα