• Ερώτηση του Φορτσάκη για την αφαίρεση της γενοκτονίας των Ποντίων από το βιβλίο της ιστορίας

  11:22 πμ, Τετάρτη 18 Νοε 2015 11:22 πμ, Τετάρτη 18 Νοε 2015

  Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης, με θέμα την αφαίρεση από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου "Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά τον 19ο και 20ο αιώνα", ιδίως της γενοκτονίας των Ποντίων.

  Ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ ρωτά τον Πρωθυπουργό, "Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί η προσβολή της ιστορίας των Ελλήνων και η παραπληροφόρηση των μαθητών μας που προκύπτει από την αυθαίρετη παράλειψη του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα» από την διδασκομένη και εξεταστέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, με συνέπεια την απόκρυψη ιδίως των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Ποντίων;".

  Αναλυτικά η ερώτηση:

  Με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 96080/Δ2/ΦΕΚ Β΄ 1186/19-6-2015 του κ. Κουράκη καθορίστηκε, μεταξύ άλλων, η εξεταστέα-διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, για το τρέχον σχολικό έτος. Ειδικότερα, αφαιρέθηκε, ως προς την διδασκαλία και εξέτασή του, από το διανεμόμενο σύγγραμμα "Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας" το κεφάλαιο "Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα". Το ίδιο προβλέπει και η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 151387/Δ2/ΦΕΚ Β΄ 2139/5-10-2015 του κ. Φίλη για όσους αποφοίτους Λυκείου εξεταστούν με το παλαιό σύστημα πανελληνίων εξετάσεων.

  Η αφαίρεση του κεφαλαίου για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό από τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη, εντός του οποίου αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα. Κατά την αυθαίρετη κρίση του Υπουργείου Παιδείας, η γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία θανατώθηκαν περισσότεροι από 353.000 Πόντιοι, δεν θεωρείται τόσο σημαντικό γεγονός, ώστε να αποτελεί μέρος αυτής. Όπως είναι αναμενόμενο, η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει πρωτίστως την αντίδραση του ποντιακού Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος νιώθει ότι προσβάλλεται από επιλογές τέτοιου περιεχομένου.

  Το ζήτημα αυτό είχαμε θέσει και στον τέως Υπουργό Παιδείας κ. Μπάλτα με την από 17-8-2015 επίκαιρη επερώτηση την οποία είχαμε υποβάλει από κοινού με άλλους 23 βουλευτές της ΝΔ, όμως η ερώτηση αυτή δεν συζητήθηκε λόγω των εκλογών που μεσολάβησαν. Κατόπιν της έκδοσης της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης από τον κ. Φίλη, αλλά και των απαράδεκτων δηλώσεών του αμφισβήτησης της γενοκτονίας των Ποντίων, το θέμα προσλαμβάνει νέες διαστάσεις. Η κυβερνητική σιωπή δείχνει να επιβεβαιώνει τις επιλογές Μπαλτά – Φίλη. Φαίνεται επομένως ότι η υποβάθμιση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί κυβερνητική επιλογή που υπερβαίνει το πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

  Ο κύριος Πρωθυπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί η προσβολή της ιστορίας των Ελλήνων και η παραπληροφόρηση των μαθητών μας που προκύπτει από την αυθαίρετη παράλειψη του κεφαλαίου "Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα" από την διδασκομένη και εξεταστέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, με συνέπεια την απόκρυψη ιδίως των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Ποντίων;

  Δείτε επίσης:

  Διαμαντοπούλου: Η πρόκληση να μην προκαλείς

  «Οι Τούρκοι αρνούνται! Οι Έλληνες, όμως, γιατί;»

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα