Το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας του Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφτεί σήμερα την Άγκυρα και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκεται το προσφυγικό και ως εκ τούτου τον Πρωθυπουργό συνοδεύει πλην του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλας.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις συναντήσεις έχοντας το προσφυγικό ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, στο οποίο διεκδικεί ρόλο για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το θέμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα τα hotspots για την καταγραφή, την ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη να γίνουν στο τουρκικό έδαφος και θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και την ΕΕ για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών επί του τουρκικού εδάφους. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, για τις οποίες η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους.

Το τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η τουρκική πλευρά και το τι θα ζητήσει με τη σειρά της θα το διαπιστώσει σήμερα ο κ. Τσίπρας στις επίσημες επαφές. Το ότι και στην Ε.Ε. περιμένουν πάντως με ενδιαφέρον να δουν τι αποτελέσματα θα πετύχει ο κ. Τσίπρας στην Άγκυρα καταδεικνύει το γεγονός ότι χθες, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, του τηλεφώνησε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έκανε για το προσφυγικό στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 με τον κ. Ερντογάν.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά στην ατζέντα, είναι το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ένα κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη και τον Τούρκοκυπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εδώ πάντως αναμένεται ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και οι Τούρκοι θα ζητήσουν μια πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις. Οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου θα συζητήσουν και για τα διμερή και θα χαιρετίσουν την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη στην Τουρκία ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη όπου ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε από κοινού τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Τουρκία.

Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλέξης Τσίπρας στα αποδυτήρια της Εθνικής – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ