Κέντρα προσφύγων στην Τουρκία και να χτυπηθούν τα κυκλώματα…

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να χτυπηθούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, αλλά και να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων στην Τουρκία, αναμένεται να ζητήσει αύριο από Αχμέτ Νταβούτογλου και Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη γειτονική χώρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε μια εκρηκτική περίοδο, καθώς η πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, δημιουργεί, νέα δεδομένα και στο προσφυγικό, επιδιώκει να διαπραγματευτεί ο ίδιος εκ μέρους της Ευρώπης με την Άγκυρα, αντί-όπως τονίζει-να διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Διαθέτει, μάλιστα, τη στήριξη Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με τους οποίους συνομίλησε πριν όμως την επίθεση στο Παρίσι και τις απειλές για χτυπήματα σε Ρώμη, Ουάσινγκτον, Βερολίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Το Μέγαρο Μαξίμου δε, αποκρούει κατηγορηματικά την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και τις ανησυχίες εντός της κυβέρνησης ότι ενδέχεται ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα όπως το μεταναστευτικό να μετατραπεί σε διμερές. Ή ότι ο χρόνος της επίσκεψης δεν ενδείκνυται, καθώς η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας είναι πανίσχυρη μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου θα διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί και το Κυπριακό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προώθηση αναβαθμισμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δυο χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση και για το πού βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα.

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα με Νταβούτογλου

Το βράδυ, απόψε, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, αποδεχόμενος τη σχετική πρόταση του Τούρκου ομολόγου του.

Το πρωί αύριο θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και απ’ όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Στην επίσκεψή του στη γείτονα χώρα ο Αλ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και, βεβαίως, από τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανούσης: Εγώ είμαι “Τσιπρικός” – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ