Προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση ως την Κυριακή

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας και στις άτυπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μεταφέρεται από σήμερα το βάρος της διαπραγμάτευσης, που διεξάγει σε πολιτικό επίπεδο με τους δανειστές η κυβέρνηση.

Παράλληλα στην Αθήνα, ξεκινούν οι συζητήσεις του Οικονομικού Επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση επείγεται για την επίτευξη συμφωνίας ως τη Δευτέρα, ώστε τη Δευτέρα να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 δισ. για την απελευθέρωση των τραπεζών και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον ΕSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τις απαραίτητες εκταμιεύσεις.

Ως θετική εξέλιξη επισήμανε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα «νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Τα ζητήματα αυτά παραμένουν αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ως την Κυριακή και να υπάρξει θετική εισήγηση για τις εκταμιεύσεις στο EWG της Δευτέρας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας πάντως έχει δρομολογηθεί συμφωνία στη βάση μιας γαλλικής πρότασης που είναι αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης και των επικοινωνιών που είχε ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους την καγκελάριο Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ το Σαββατοκύριακο.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και άρα να μην υπάρξει κύμα εξώσεων, ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα να αποδώσει καρπούς.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ικανοποίηση του σε σχέση με το γεγονός ότι έχει αποσυνδεθεί πλέον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ως την Κυριακή) και τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup.

Το χρονοδιάγραμμα για τη κυβέρνηση παραμένει ασφυκτικό πάντως αφού σε περίπτωση συμφωνίας με τους θεσμούς ως την Κυριακή για τα επίμαχα και τις εκκρεμότητες του πρώτου γύρου προαπαιτουμένων, το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στη Μάλτα, και πέρα από τους στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση στο προσφυγικό, δηλαδή να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας, αλλά και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία), ο πρωθυπουργός θα έχει άτυπες συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του και για τη διαπραγμάτευση.

Πέρα από τις τρέχουσες διαβουλεύσεις, στις οποίες αναμένεται να παρέμβει πολιτικά σε περίπτωση εμπλοκής, επί τάπητος θα τεθεί και μια ακόμα επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, που είναι η δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες που υφίστανται την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση.

Πάντως, η Ελλάδα επιδιώκει ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος:Επιστροφή στις αγορές το δεύτερο μισό του 2016

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ