Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι θύμα συνωμοσίας

Την εκτίμηση πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες σε βάρος της Ελλάδας, καθώς «δεν είμαστε τόσο σημαντικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά, διατύπωσε σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες του Βερολίνου και του Παρισιού να προστατέψουν το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει: «Η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν μία συμφωνία για να σώσουν το ευρώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να επιβάλει την πειθαρχία στην νομισματική ένωση, η οποία θα επιφέρει αυστηρό έλεγχο στον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Οι Γάλλοι αντιστέκονται. Μπροστά σε όλο αυτό, εμείς είμαστε απλά μία ενόχληση στα “μεγάλα παιδιά” με τις προτάσεις μας για εναλλακτικές λύσεις».

«Οι συμφωνίες με τους πιστωτές δεν αφήνουν την παραμικρή ελευθερία στον Αλέξη. Το δημοτικό συμβούλιο στη Δρέσδη έχει μεγαλύτερη δύναμη από την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί που αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει κάτι διαφορετικό είναι η επίθεση στους ολιγάρχες, οι οποίοι προστατεύονται από την τρόικα», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στην ερώτηση των Γερμανών δημοσιογράφων γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και οι επαύλεις τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες offshore. Άλλοι ολιγάρχες, όμως, είναι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Είναι τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Είναι ακόμη και οι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος, όμως η τρόικα ενδιαφερόταν μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων», δήλωσε ο Γιάνης. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες σε βάρος της Ελλάδας, καθώς «δεν είμαστε τόσο σημαντικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως είναι αναπόφευκτο. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία», ενώ αναφερόμενος για ακόμα μια φορά στο Eurogroup επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί ως όργανο.

Συνδέοντας την οικονομική κρίση με το προσφυγικό, ο κ.Βαρουφάκης εξέφρασε την ανησυχία πως η κρίση θα οδηγήσει σε άνοδο των υπερεθνικιστών και των ακροδεξιών κομμάτων, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

«Τίποτα δεν μου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να αναγνωρίζω την καλοσύνη και να αποδίδω τα εύσημα σε έναν πολιτικό αντίπαλο», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη σε 6 μήνες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ