Παρασκευόπουλος: Δεχόμουν κι εγώ απειλητικά, όχι όμως ανησυχητικά, μηνύματα

Της Άννας Κανδύλη

Απειλητικά μηνύματα, τα οποία όμως δεν αξιολογεί ως ανησυχητικά, είπε πως δέχεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Και εγώ είχα τέτοια θέματα και βρισκόμουν στη θέση, εγώ να αναφέρομαι στον κ.Πανούση σε τέτοια θέματα, και όχι αυτός. Και εγώ είχα μηνύματα  ανησυχητικά. Τα υπουργεία αυτά, λόγω του αντικειμένου τους, είναι ευάλωτα σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, αισθάνομαι ασφαλής διότι η πολιτεία μας προστατεύει.

Στην ερώτηση για το αν έχει λάβει γνώση η δικαιοσύνη για όσα ανέφερε ο κ.Παρασκευόπουλος περί μηνυμάτων απειλητικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Έχω φύλαξη, αυτά είναι θέματα που αξιολογεί η αστυνομία. Έχω στοχοποιηθεί και εγώ κατά καιρούς, αλλά επαφίεμαι στην ασφάλεια που μας παρέχεται».

«Στην περίπτωση μου δεν έχουν ονοματεπώνυμο οι απειλές, τουλάχιστον αξιόπιστο», συμπλήρωσε ο κ.Παρασκευόπουλος.

Ερωτηθείς για τα όσα ισχυρίζεται ο κ.Πανούσης είπε: «Δεν μπόρεσα, από  ότι διάβασα, να αποσαφηνίσω πού είναι το μυθιστόρημα, πού οι καταγγελίες, πού ο εγκληματολόγος. Το γεγονός ότι  προσέφυγε στη δικαιοσύνη ο κ. Πανούσης είναι θετικό. Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει σχετικά και θα αξιολογήσει τα πάντα. Εμείς θα περιμένουμε.»

Σχετικά με τη συνομιλία  που αναφέρει ο πρώην υπουργός  Προστασίας του Πολίτη ότι είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  για την  έρευνα της αστυνομίας στις φυλακές, ο κ.Παρασκευόπουλος απάντησε ότι  το περιστατικό είναι πραγματικό, όχι όμως ακριβώς όπως το περιγράφει ο κ.Πανούσης.

«Τα πράγματα έχουν ως εξής: Συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο έκανε υπαινιγμούς και κατά εμού και κατά του κ. Πανούση για έλεγχο που είχε γίνει στα κελιά. Τότε έγιναν δηλώσεις από τον κ. Πανούση τις οποίες θεώρησα ότι με θίγουν και απάντησα σχετικά. Όλα είναι γνωστά και σε δελτία Τύπου.

Στην ερώτηση για το αν μπορεί να μπει η αστυνομία στη φυλακή χωρίς να είναι ενήμερος απάντησε: «Μπορεί να έχει γίνει με εντολή εισαγγελέα».

Όσον αφορά στο αν ήταν ενήμερος τη συγκεκριμένη περίπτωση ο ίδιος απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πώς διότι είναι θέματα ασφάλειας τα οποία δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια».

Σε άλλη ερώτηση για διαφωνίες του με τον κ.Πανούση, απάντησε:

«Διαφωνίες περί του πρακτέου με τον κ. Πανούση είχα, αλλά γενικά  είχα καλή συνεργασία. Σε διάφορες ιστοσελίδες είχε καταλογιστεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέλαβε ρυθμίσεις για αιτήματα κρατουμένων. Με τον κ. Πανούση δεν είχα τέτοιες διαφωνίες. Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Σε ότι αφορά τον Ξηρό δεν προέκυψε διαφωνία διότι ούτε ο Ξηρός ήθελε να κάνει χρήση για το βραχιολάκι».

Ο κ.Παρασκευόπουλος παρουσίασε και το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο τίθεται σε διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες και επεκτείνεται πλέον και στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως είπε ο Υπουργός, η  εξαίρεσή τους είχε καταλήξει και σε καταδίκη μας  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αυτό,  ρυθμίζονται επίσης και οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συμβίωσης. Τα μέρη για παράδειγμα δεν μπορούν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους σε αποκτήματα και  γενικά καταβάλλεται μία προσπάθεια  να υπάρξει γενικότερη  προστασία όπως και στα ζευγάρια που έχουν επιλέξει τον γάμο.

Ωστόσο, δεν προβλέπονται θέματα υιοθεσιών  από αυτά τα ζευγάρια  κάτι που όπως είπε όμως ο κ.Παρασκευόπουλος θα εξεταστεί σε ευθέτω χρόνο.

Σε άλλες διατάξεις θεσπίζεται  Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη προστασία όσων υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Αλλαγές σημειώνονται και στη θεμελίωση των ρατσιστικών εγκλημάτων «δεν αρκούμαστε στο κίνητρο, αλλά σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως φυλή, θρησκεία και λοιπά που μπορεί να είναι το αίτιο της εγκληματικής δράσης.», είπε ο κ.Παρασκευόπουλος.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συλλογής τροφίμων και άλλων όπως αίμα, αν αποκλείονται κάποιοι για λόγους φυλής η θρησκευτικής πίστης, τότε θα υπάρχει ειδικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος διότι  «έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

Άλλες ρυθμίσεις προβλέπουν βελτιώσεις σε ρυθμίσεις για τις αποφυλακίσεις των αναπήρων όταν είναι η αναπηρία πρόσκαιρη, αλλά και των ανηλίκων που εκτίουν ποινές σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Αλλαγές έρχονται και για τα εγκλήματα περί τα              Τύπου. Προβλέπεται ότι για την καταβολή αποζημιώσεων σε άτομα που έχουν προσβληθεί θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης εκ μέρους του εντύπου μέσα σε  προθεσμία 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον,  καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στο «βραχιολάκι», αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για τη φοίτηση κρατουμένων, αλλά και για την απόλυση αναπήρων κρατουμένων ή άλλων περιπτώσεων.

Στο εξής δεν θα απαιτείται η κρίση του ανακριτή για χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού  σε υπόδικους, αλλά  θα αρκεί η τοποθέτηση του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο προΐσταται εισαγγελέας.

Διαβάστε επίσης:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά για τις καταγγελίες Πανούση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ