• Νέο θρίλερ στη διαπραγμάτευση

  7:25 πμ, Κυριακή 08 Νοε 2015 7:25 πμ, Κυριακή 08 Νοε 2015

  του Τάσου Δασόπουλου

  Σε θρίλερ μετατρέπεται - για πολλοστή φορά - η συμφωνία με τους θεσμούς, καθώς μια νέα αποτυχία όπως η χθεσινή δεν θα οδηγήσει μόνο σε μια αρνητική γνωμοδότηση για την εκταμίευση, αλλά θα επαναφέρει την Ελλάδα να παλεύει ξανά για την επιβίωση της.

  Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα κρίνει το αποτέλεσμα και της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group), η οποία με την γνωμοδότηση της θα προδικάσει και την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.

  Το επικίνδυνο σημείο το οποίο θα πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα είναι να επιστρέψει στην κατάσταση την οποία είχε βρεθεί το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου, να παλεύει δηλαδή για την επιβίωση της.

  Μέχρι και χθες τουλάχιστον το συμπέρασμα της 4ωρης διαβούλευσης που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπούν οι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ήταν άκαρπη.

  Όπως και την Παρασκευή, έτσι και χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ανυποχώρητοι στους σκληρούς όρους με τους οποίους απαιτούν να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από το πακέτο των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου.

  Στα «κόκκινα» δάνεια επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια σε όρους αντικειμενικής αξίας και εισοδημάτων στα οποία θα πρέπει να παρασχεθεί ασυλία από πλειστηριασμούς.

  Στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ρύθμιση των 100 δόσεων οι δανειστές επιμένουν ακόμη και στο «ξαφνικό θάνατο», έστω και για μια μέρα καθυστέρησης αποπληρωμής νέων οφειλών οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί.

  Στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων που θα πρέπει να βρεθούν για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τέλος που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στα τυχερά παιχνίδια, αφού καθώς φαίνεται δεν είναι επαρκώς κοστολογημένη.

  Μάλιστα, συνεχίζουν να επιμένουν να δουν τις νέες τιμές των γενόσημων φαρμάκων, όπως ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο. Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας έχει διαμηνύσει ότι η σχετική απόφαση για την μείωση των αντιγράφων φαρμάκων κατά 32,5% έχει εκδοθεί και εκκρεμεί μόνο η λίστα με τις νέες τιμές.

  Προαναγγελία ήττας

  Αν τα θέματα που είναι ανοιχτά δεν κλείσουν μέχρι και σήμερα, τότε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα ακολουθήσει δεν θα εγκρίνει την δόση των δύο δισ. ευρώ.

  Την Τετάρτη οι παλιές εκκρεμότητες θα προστεθούν σε νέες με το γενικό τίτλο «πακέτο προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου». Το πακέτο αυτό θα συνδιαμορφωθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα - μάλλον την Τρίτη - για να ξεκινήσουν άμεσα την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

  Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αναμένεται να ζήσει έναν εφιάλτη που θα έχει την μορφή ατελείωτων διαπραγματεύσεων για όλα τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

  Το κλείσιμο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει ξανά την κυβέρνηση να προσυπογράφει σε σκληρούς συμβιβασμούς.

  Πηγή: Real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Μεϊμαράκης: Εάν εκλεγώ πρόεδρος δεν θα ψηφίσουμε ούτε ένα φορολογικό μέτρο

  Παππάς: Να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα