Το προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης Σουλτς στην Αθήνα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση στο προσφυγικό, όπως αποτυπώνεται στα ελληνικά νησιά, αλλά και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που επισκέπτεται την χώρα μας και θα έχει πολύ γεμάτο πρόγραμμα.

Ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και άλλους Έλληνες αξιωματούχους, λίγες μέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 για την προσφυγική κρίση, που προγραμματίστηκε για την 12η Νοεμβρίου στην Μάλτα.

Το πρόγραμμα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ξεκίνησε πολύ νωρίς το πρωί, καθώς λίγο πριν από τις επτά παρακολούθησε εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο, αλλά και την ίδια την αναχώρησή τους με αεροπλάνο που θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ παρόντες θα είναι ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι πέντε αξιωματούχοι θα κάνουν, μάλιστα, δηλώσεις για τη συμβολική αυτή κίνηση -αφού δεν θα αφορά παρά σε λίγες δεκάδες πρόσφυγες που θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο- αμέσως μετά.

Λίγες ώρες αργότερα, Μάρτιν Σουλτς, Αλέξης Τσίρπας, Ζαν Άσελμπορν και Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει και διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, αλλά και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πρόσφυγες και εθελοντές που φροντίζουν για την ικανοποίηση βασικών αναγκών τους.

Στις επισκέψεις αυτές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη.

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο και άλλων συναντήσεων του Μάρτιν Σουλτς, σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους να αντιδράσει στις προσφυγικές ροές που συνεχίζουν αμείωτες.

Ήδη, στην Σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου, αναμένεται να συζητηθεί η εντατικοποίηση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστούν όσο γίνεται οι ροές αυτές, αλλά και τα αποτελέσματα αφενός από τη διαδικασία μετεγκαταστάσεων, αφετέρου από τη φύλαξη των συνόρων, όπως επιχειρείται από τα επιμέρους κράτη. Επί τάπητος βεβαίως θα τεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας ‘hotspots’ σε Ελλάδα και Ιταλία.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ