«Κολασμένο» δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ένα «κολασμένο» δεκαπενθήμερο, σε έναν μήνα-φωτιά, αναμένει από σήμερα την κυβέρνηση, που θα πρέπει-εν μέσω κινητοποιήσεων-να κλείσει την αξιολόγηση, ψηφίζοντας και το δεύτερο (πιο «καυτό») πακέτο προαπαιτούμενων.

Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να λήξει το θέμα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει το Μαξίμου πως «θα βρει τα ισοδύναμα» και κάνει λόγο για πακέτο 11 μέτρων που θα αντικαταστήσουν .

«Έντιμος συμβιβασμός» στα κόκκινα δάνεια

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να βρίσκονται κοντά σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια, με τις τελικές αποφάσεις στο θέμα, πάντως, να λαμβάνονται στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ένα από τα σενάρια του συμβιβασμού-που περισσότερο θα ήθελε η κυβέρνηση, παρά οι δανειστές-είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, η τρίχρονη παράταση του νόμου Κατσέλη.

Το πολυνομοσχέδιο

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα από το πρώτο πακέτο μέτρων. Αναμένονται αντιδράσεις για την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου και κυρίως τον φόρο στις εγχώριες ζυθοποιίες, με τον Πάνο Καμμένο να έχει ήδη προειδοποιήσει μέσω του διαδικτύου ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

Η έλευση Μοσκοβισί

Το θέμα των κόκκινων δανείων, μαζί με τους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί που επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο την Αθήνα, προκειμένου να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Γάλλος Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα , το οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης), τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τους υπεύθυνους για το ΕΣΠΑ Γ. Σταθάκη και Αλ. Χαρίτση.

Τέλος Νοεμβρίου ψηφίζεται το ασφαλιστικό

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου εν συνεχεία να τεθεί σε διάλογο και να ψηφιστεί στα τέλη του μηνός.

Εν μέσω κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση, που έχει επιτύχει πολλά αυτογκόλ με το θέμα των ισοδυνάμων, θα έχει το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σειρά κινητοποιήσεων. Σήμερα και αύριο θα μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις συνταξιούχων, αναπήρων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, οι αγρότες απειλούν με κλείσιμο τους δρόμους, ενώ για τις 12 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Το κλίμα αναμένεται να πυροδοτηθεί από καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ ακολουθούν η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι κινητοποιήσεις το Δεκέμβριο για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η κυβέρνηση, πάντως, με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη χθεσινή “R”, διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο των δρόμων.

Σύσκεψη με Τσίπρα

Η κυβερνητική τακτική, πάντως, θα συζητηθεί το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες.

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ