Στη Βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων ξεκίνησε με την χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα μέτρα, που «ξεκλειδώνουν» την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τι περιλαμβάνει:

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις «προσαρμογές» στο συνταξιοδοτικό, ρυθμίσεις για την ενέργεια και πολλές «λοιπές» διατάξεις.

Ειδικότερα στις φορολογικές διατάξεις αναφέρεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο των αγροτών, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αύξηση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2015 και μέχρι 20/9/2016, διάστημα κατά το οποίο οι αγρότες θα αγοράζουν πανάκριβα το πετρέλαιο για τις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρονται 4.020 υποθέσεις από 3.500 από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και αφορούν τόσο φορολογικά, όσο και τελωνειακά ζητήματα.

Επίσης, με άλλη διάταξη μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις επίσης από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίσεις για τις 100 δόσεις

Διευκρινίσεις στην νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και την μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ περιλαμβάνουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο

1. Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

2. Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016.

3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Και αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή για την “Ώρα του πρωθυπουργού” σήμερα ο Τσίπρας

Ο Βαρουφάκης στους Financial Times: Έχω κάνει τεστ IQ

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό Πρόεδρο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ