Ο Σταϊνμάιερ στην Αθήνα – Στην ατζέντα το προσφυγικό

Ο Σταϊνμάιερ στην Αθήνα – Στην ατζέντα το προσφυγικό

Βερολίνο, Φ.Καραβίτη

Η προσφυγική κρίση και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής αποτελούν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται να διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά για την διάθεση του Βερολίνου να αναλάβει – τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων που φθάνουν στην Ελλάδα.

Για «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» που υφίσταται η χώρα από την προσφυγική κρίση, έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να το σηκώσει μόνη της.

Σε κάθε περίπτωση βασικό μέλημα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών είναι να σχηματίσει σαφέστερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, ωστόσο από το τελικό πρόγραμμα απουσιάζει η αρχικώς προγραμματισμένη επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής των προσφύγων στην Λέσβο, γεγονός που προκάλεσε σχόλια σχετικά με τον βαθμό ετοιμότητας του συγκεκριμένου «Hotspot» και με την κατάσταση στο νησί.

Από την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει αξιοπιστία και πνεύμα συνεργασίας, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατασκευή και την λειτουργία των Hotspots, στα οποία η Ευρώπη φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες για ανάσχεση του προσφυγικού κύματος και εμπέδωση συντεταγμένων διαδικασιών.

Το Βερολίνο δεν θα αρνηθεί, σε αυτή την κατεύθυνση, κάποια βοήθεια, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όπως με συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όσο και με την αποστολή εξειδικευμένων στελεχών προκειμένου να βοηθήσουν επιτόπου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια που αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση είναι θετική, εφόσον πρόκειται για στοχευμένη ενίσχυση από το ευρωπαϊκό Ταμείο για το Άσυλο και την Μετανάστευση, αλλά για την ώρα αποκλείει χαλάρωση του προγράμματος βοήθειας, ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή στο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ζητήσει συνέπεια και πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα αναδείξει την σημασία της υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να φθάσουμε και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται ακόμη να ζητήσει «αναζωογόνηση και εντατικοποίηση» των διμερών σχέσεων, οι οποίες δοκιμάζονται εδώ και πολύ καιρό και ενεργότερη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε πρωτοβουλίες διμερούς χαρακτήρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ έχει ατονήσει, ενώ από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ούτε για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, στο οποίο το Βερολίνο έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα λάβει πάντως αβρότητες και τιμές, καθώς το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πειραιά, όπου διδάσκει και ο Νίκος Κοτζιάς.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ