Τσίπρας: Υπογράψαμε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης κυριαρχίας – ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ελλάδα υπέγραψε Συμφωνία την οποία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής» τόνισε ο Πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας κατά της διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και απειλούν την κοινωνική ειρήνη, αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις κατά της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και στοχεύουν στη διαίρεση της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και από την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το μήνυμα της συνάντησης μας πρέπει να είναι οτι  αυτή η ανόητη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρώπης, πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει.» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να αποδεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό

Χαρακτήρισε επίσης τη Γαλλία «πολύτιμο εταίρο για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δυστύχημα  που σημειώθηκε το πρωί στη Γαλλία εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του. «Αυτές οι δύσκολες στιγμές μας δείχνουν πως η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό» τόνισε.

«Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν στο πλευρό της και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός.»  τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος.

 «Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει αξιολόγηση; Ουσιαστικά σημαίνει ο ελεγχος της τήρησης των δεσμεύσεων. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που μας λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Γαλλία θέλει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.»

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό  σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα η υποδοχή προσφύγων. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα περίφημα “hot spots” και να στηρίξουμε την Ελλάδα» είπε, ενώ συνεχάρη όλους τους Έλληνες «που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα με αξιοπρέπεια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό πρέπει να καταλήξουν σε λύση, αρκετά έχει κρατήσει η σύγκρουση. 

 Ολόκληρη η κοινή συνέντευξη τύπου:

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα – Γαλλία υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες – ΒΙΝΤΕΟ

Η γαλλική βραδιά του Τσίπρα με τον Ολάντ στο Gazarte – ΦΩΤΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ