Μάρδας: Τεράστια τα περιθώρια ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράν

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράν, παρά το γεγονός ότι σήμερα παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας από το βήμα σημερινής εσπερίδας, εκτιμώντας ότι είναι πιθανόν να διπλασιαστούν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, έως το τέλος του 2015.

Ο κ. Μάρδας προανήγγειλε τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Ιράν εντός του προσεχούς Νοεμβρίου υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, πριν από την επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Η αναβάθμιση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, καθώς όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό «θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον εμπορικό, τον κατασκευαστικό, τον τουριστικό, αλλά και στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας».

Για τη «διαφοροποίηση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας» σε σχέση με το παρελθόν, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γιώργος Τσίπρας. Αυτό κατά τον κ. Τσίπρα, θα γίνει «με πολλαπλασιασμό των σημείων διεθνούς αναφοράς, παράλληλα με τα παραδοσιακά στηρίγματα της χώρας μας και με την ενίσχυση δημόσιων και μικτών δομών υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας».

Οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές, αλλά και ο συνωστισμός άλλων ευρωπαίων ενδιαφερομένων για σύναψη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με το Ιράν, ήταν το κοινό σημείο αναφοράς των ομιλητών της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με θέμα: «Nέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράν» σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα του κτιρίου του ΕΒΕΑ, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρα Μάρδα, του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα, αλλά και του πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, Μπεχράμ Μπεχρούζ.

Όπως δήλωσε στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «…σήμερα είναι ώρα να δράσουμε άμεσα, για να εκμεταλλευθούμε τη θετικές συγκυρίες και προοπτικές, σε κρίσιμους κλάδους για την ελληνική οικονομία, όπως τα δομικά υλικά, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα».

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και προέδρου του τμήματος Ιράν του Επιμελητηρίου, Νίκου Σοφιανού, οποίος αναφέρθηκε στις «δράσεις και τις στοχεύσεις του ΕΒΕΑ για την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων

Στο πεδίο των παρουσιάσεων, ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ιράν του ΕΒΕΑ Πάτροκλος Κουδούνης, υπογράμμισε ότι «η ορατή βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη». Συγκεκριμένα τόνισε ότι «τo Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμα δεν έχει αρχίσει να αγοράζει. Η άρση των κυρώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ενίσχυση των εισαγωγών. Αλλά θα πρέπει να βιαστούμε. Ήδη Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Πολωνοί έχουν διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, ενώ η Τουρκία είναι για την ώρα ο μεγάλος κερδισμένος. Από την πλευρά μας, θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το γεγονός της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Τεχεράνης».

Στο μεγάλο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. Πάρις Κοκορότσικος, που δραστηριοποιείται ήδη στην ιρανική αγορά. Όπως σημείωσε, «η περιοχή έχει ήδη γίνει κέντρο διερχομένων από επιχειρηματικές αποστολές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στη χώρα υπάρχει μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αποστολή». Σε ότι αφορά τους κύριους κλάδους ενδιαφέροντος και προτεραιότητας υπογράμμισε ότι «είναι αυτοί των δομικών υλικών, των τροφίμων και γενικά των καταναλωτικών αγαθών – ενώ σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και για τις λιανεμπορικές αλυσίδες», προσθέτοντας την «ανάγκη αξιοποίησης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης των μεγάλων ελληνικών λιμανιών», που δημιουργεί «μεγάλα περιθώρια συνεργασιών στον κλάδο των logistics, στα πετροχημικά αλλά και στον τουρισμό».

Ο συνεργάτης της Euroconsultants-Iran Μαχντί Μοναμπατί αναφέρθηκε στην «τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών, και ειδικά στους κλάδους των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων pvc και αλουμινίου», αφού όπως σημείωσε, «η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό, με οκτώ επεκτάσεις πόλεων». Ο ίδιος επεσήμανε και τις «σημαντικές προοπτικές υπάρχουν και στον κλάδο των τροφίμων, όπως στο ρύζι και τα μεταποιημένα φρούτα, αλλά και για ελληνικά εστιατόρια και αλυσίδες εστίασης».

Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρείας “Chemical Ways”, Μοχάμεντ Ρεζά Γκαζεμιάν, αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο των πετροχημικών προϊόντων, αφού υπενθύμισε ότι «τo 2012 το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ», τόνισε πως η χώρα πλέον βρίσκεται σε διαδικασία «σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο, στα επίπεδα των 500 δισ. δολ. στον πετρελαϊκό τομέα πριν το 2025».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η παρασημοφόρηση του Ολάντ από τον Παυλόπουλο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ