Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Σλοβενία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Σλοβενίας και θα τη στηρίξει σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη χώρα και συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ενόψει και του Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της ερχόμενης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση της Σλοβενίας για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στο μεταναστευτικό για τη χρονική περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 56 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα υπάρξει και έκτακτη χρηματοδότηση εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ , τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Έριαβετς , την υπουργό Εσωτερικών Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ. Συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κατά την επίσκεψή του υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, που διέπει την πολιτική της Σλοβενίας απέναντι στο μεταναστευτικό και τους κανόνες της ΕΕ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της Κυριακής, δήλωσε ότι είναι ένα ακόμα δείγμα της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας της Επιτροπής Γιούνκερ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Εκτίμησε δε, ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά για τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την επίτευξη κοινών στόχων και κοινής προσέγγισης των χωρών.

Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν και να πλαισιώσουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο για εβδομάδες ή μήνες.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό μόνη της. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία μας”, υπογράμμισε.

 

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη συνάντηση για το προσφυγικό ζητάει ο Γιούνκερ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ