Ολάντ: Πρέπει να υπάρξει πρόοδος για το χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του», ανέφερε ο κ. Ολάντ.

“Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σε σχέση με τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος – πρόσθεσε.

«Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο κ.Ολάντ σημειώνοντας ότι «στις 19 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παραμένουν, καθώς και στην εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη, η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι ήδη καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες τεχνικής βοήθειας σε θέματα μεταρρύθμισης του κράτους και της φορολογίας, ειδικότερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Με την προσφορά αυτής της βοήθειας, επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε μια φιλία αδιάψευστη, χάρη στις δοκιμασίες που κατορθώσαμε να υπερβούμε από κοινού και μάλιστα από τις πρώτες ώρες του Αγώνα για την ανεξαρτησία σας» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία μεταξύ των δύο χωρών, δημιούργησε ισχυρότατους δεσμούς μεταξύ τους.

Σχετικά με το Προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος και στον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την «εξαιρετική υποδοχή» που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής που τον συνοδεύουν, εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

«Η μακρά πολιτική σας σταδιοδρομία, που επιστέφθηκε στην αρχή του έτους με την εκλογή σας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αποτελεί άλλωστε μαρτυρία. Δεν ξεχνάμε την ενεργητικότητα και την πεποίθηση που θέσατε στην υπηρεσία των διμερών μας σχέσεων με την ιδιότητα του προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος/Γαλλίας» δήλωσε ο κ.Ολάντ και πρόσθεσε:

«Επιθυμώ επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον ένθερμο Ευρωπαίο που είστε. Στα διάφορα καθήκοντα που ασκήσατε, φανήκατε πάντοτε με αποφασιστικότητα οπαδός της όλο και στενότερης ολοκλήρωσης, πιστός στη φιλοδοξία της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών σας».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Διαβάστε επίσης:

Το μενού στο δείπνο προς τιμήν του Ολάντ – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ