Παυλόπουλος: Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από προστασία

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας και η συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι έχουμε όλα τα περιθώρια οι ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας να γίνουν ακόμα καλύτερες. Πρόσθεσε ότι πάντα θεωρούσαμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί τα Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει με πολλή χαρά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τον επόμενο Δεκέμβριο στη Σόφια.

Υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ανέφερε ότι σε αυτόν εδώ τον ίδιο χώρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μ’ ένα άλλο καθεστώς της εποχής εκείνης, αλλά πάντως μ’ έναν ηγέτη της Βουλγαρίας, τον Τοντόρ Ζίβκοφ, είχαν ξεκινήσει αυτή τη στενή σχέση των δυο χωρών, πέρα και έξω από διαφορές πολιτικές ή άλλες, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας επισήμανε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορούμε και πρέπει να διαχειρισθούμε μαζί, επειδή έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, το μεγάλο αυτό θέμα, το οποίο αφορά και τους δύο και να το διαχειριστούμε με όρους που ταιριάζει στον πολιτισμό των χωρών μας.

Πρέπει να συνεργαστούμε με όρους που αφορούν την προστασία του Ανθρώπου, την αξία του. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από προστασία. Ιδίως η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που, δεν είναι δυνατόν να ξεβράζει πτώματα ανθρώπων και ιδίως πτωμάτων μικρών παιδιών, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργαστούν οι δυο χώρες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, καθώς όπως ανέφερε όσο δεν σταματά αυτός ο πόλεμος δεν είναι δυνατόν να σταματήσει και η ροή των προσφύγων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές μπορούμε να δείξουμε στους εταίρους μας, τους Ευρωπαίους, ότι εμείς εδώ, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε την ευρωπαϊκή εκείνη συνείδηση και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα βοηθήσει ολόκληρη την Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις Αρχές και στις Αξίες, από τις οποίες ξεκίνησε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Μίτοφ, αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις -όπως τις χαρακτήρισε- μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εμβαθυνθούν περαιτέρω και να αναπτυχθούν σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να είμαστε μαζί, να συντονίσουμε τη δράση μας.

Μάλιστα, υπενθύμισε τα όσα έκανε η Ελλάδα για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «θυμόμαστε πολύ καλά τις προσπάθειες της Ελλάδας, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες».

Παράλληλα, μετέφερε στον κ.Παυλόπουλο τους χαιρετισμούς του Βούλγαρου Προέδρου και πρόσθεσε ότι ήδη προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στη Βουλγαρία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος: Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η Μεσόγειος να ξεβράζει πτώματα μικρών παιδιών

15.000 πρόσφυγες στη Λέσβο το τελευταίο 3ήμερο – ΦΩΤΟ

Μισό εκατ. πρόσφυγες το 2015 στην Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ