• Οι 5 προτάσεις του Βενιζέλου

  4:31 μμ, Τρίτη 17 Απρ 2012 4:31 μμ, Τρίτη 17 Απρ 2012

  Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημιουργηθεί μέσα στην οικονομική κρίση ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας «έτσι ώστε κανείς Έλληνας, καμία Ελληνίδα να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος υπό συνθήκες κρίσης», παρουσίασε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι άμεσα υλοποιήσιμες και κοστολογημένες θέτοντας ως προτεραιότητα την ανεργία των νέων.

  «Η πρώτη ενότητα αφορά την ανεργία των νέων. Στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

  «Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη ν’ αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Πρέπει να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης με προτεραιότητα τους νέους. Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν και αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων», τόνισε.

  Η δεύτερη ενότητα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η Καθολική υγειονομική προστασία τονίζοντας ότι «δέσμευσή μας, εφικτή και εφαρμόσιμη, είναι η καθολική υγειονομική προστασία. Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, με μεροκάματα που πρέπει να έχουν γίνει ή με διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο».

  Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, είναι το τρίτο θέμα που παρουσίασε, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι είναι το «τρίτο μεγάλο μέτωπο», δηλαδή, «το δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

  Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το πρώτο πρόγραμμα είναι «το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μην έχουμε στο μυαλό μας το παλιό, κλασικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο «καλύπτει 130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς» και θα καλύπτει «όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικες, αλλά ανασφάλιστους, συνταξιούχους, καθέναν που έχει ανάγκη από πρακτική, άμεση βοήθεια κατ’ οίκον».

  Το δεύτερο πρόγραμμα είναι «το νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο. Με 50 εκατομμύρια ευρώ, 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους, μπορούμε να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν μια σειρά από δομές κοινωνικής προστασίας, ιδίως γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας είναι σε τέτοια κατάσταση».

  «Έρχομαι τώρα στην τέταρτη ενότητα που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος δηλώνοντας ότι «είναι εφικτό και αυτό διεκδικούμε, να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» η οποία θα είναι εφικτή για άτομα «που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ».

  «Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Ειδικός λογαριασμός για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, είναι για παράδειγμα του ζευγαριού, τότε τα 1.500 ευρώ γίνονται 2.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

  «Επίσης, προβλέπουμε μια σειρά από ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό, ταχύτερα, χωρίς ν’ απαιτείται προηγούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Τράπεζα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 5 χρόνια και όχι για τρία χρόνια, και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις οι οποίες κάνουν πολύ πιο φιλικό και χρηστικό το πλαίσιο για κάθε πρόσωπο που έχει πρόβλημα, για κάθε επαγγελματία που έχει πρόβλημα», δήλωσε.

  Τέλος ο κ. Βενιζέλος έθεσε την πέμπτη ενότητα η οποία αφορά στις ρυθμίσεις δανείων: «Επικοινώνησα σήμερα για μια ακόμη φορά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον κ. Βασίλη Ράπανο, και επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητα και την υποχρέωση που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μην μετατρέπεται το δάνειο σε μη εξυπηρετήσιμο, σε «κόκκινο», αλλά να διατηρείται ζωντανό και εξυπηρετήσιμο».

  Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι μέχρι τώρα έχουν «διευθετηθεί 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά) και η «συμφωνία» που έχουμε ζητήσει να γίνει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών -το «συμφωνία» εντός εισαγωγικών γιατί το δημόσιο έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη βούλησή του- είναι οι διευθετήσεις αυτές να είναι κυλιόμενες και συνεχείς ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του, αυτό στην πραγματικότητα να γίνεται αποδεκτό, γιατί όπως είπα και προηγουμένως έχει σημασία να διατηρείται ζωντανή η λειτουργία του πιστωτικού τομέα»

  «Έχουμε επίσης δραστική επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης. Τα στεγαστικά μέχρι και 40 έτη και τα επισκευαστικά μέχρι και 30 έτη και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις, που δείχνουν ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και θεσμικό πλαίσιο, λύσεις μπορούν να βρεθούν», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

  Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένα παράδειγμα του πως είναι εφικτό ο πιστωτικός τομέας να βρει λύσεις, χωρίς να χρειάζεται να ασκηθεί μεγαλύτερη ή αν θέλετε προβληματική νομοθετική παρέμβαση, η οποία δημιουργεί προβλήματα με τους εταίρους μας, με τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, με τη διεθνή τραπεζική αγορά. Έτσι μπορούμε να έχουμε λύσεις άμεσες, εφικτές, κοινωνικά ευαίσθητες, εφαρμόσιμες».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα