Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος – ΒΙΝΤΕΟ

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών… Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

Δείτε τα βίντεο:

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3

 

Διαβάστε επίσης:

Έως 1.690 € η επιβάρυνση στα δίδακτρα με τον ΦΠΑ

Πότε θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ