Η Εισήγηση Σαμαρά

Αναλυτικά η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά στην συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας: “Σήμερα, θα παρουσιάσουμε τα ψηφοδέλτια, τα ψηφοδέλτια της νίκης, της Νέας Δημοκρατίας. 412 υποψήφιοι σε 56 εκλογικές περιφέρειες. Η ανανέωση είναι εμφανέστατη. Παραπάνω από τους μισούς είναι νέα πρόσωπα. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη νεολαία. Σε άτομα προερχόμενα από την ΟΝΝΕΔ, αλλά και σε νέους επιστήμονες. Δίνουμε έτσι ευκαιρία σε πολλούς νέους ανθρώπους να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα. Δίνουμε και μεγάλη επιλογή στους ψηφοφόρους μας. Για να διαλέξουν. Γιατί την ανανέωση, τελικά, εκείνοι θα την κάνουν.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Λυκουρέντζο, γιατί χωρίς τις προσπάθειες που έκανε κι εκείνος και οι συνεργάτες του, θα ήταν αδύνατο να τελειώσει έγκαιρα αυτή η τεράστια προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από τον οποίο και ζήτησα να είναι επικεφαλής της Εκτελεστικής Εκλογικής Επιτροπής. Δηλαδή, μιας ομάδας από μας, η οποία και θα αποτελείται από τον ίδιο βέβαια, από το Μενέλαο Δασκαλάκη, το Λευτέρη Ζαγορίτη, τον Κώστα Ζωντανό, τον Δημήτρη Καραγκούνη, τον Λεωνίδα Κουρή, τον Άρη Ματιάτο, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, το Δημήτρη Πτωχό και το Φίλιππο Ταυρή. Είναι μια κρίσιμη δουλειά στην πιο κρίσιμη ώρα. Και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την πείρα του και τις ικανότητές του, θα τα καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο.

Ξέρω ακόμα ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη, οι θέσεις –το ξέρετε- είναι πολύ περιορισμένες. Ξέρω ότι ήθελαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Να ξέρουν ότι εγώ τους μετράω στην πρώτη γραμμή. Και τους βεβαιώνω ότι στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και μετά τις εκλογές. Άλλωστε, η μεγάλη μάχη τώρα αρχίζει. Απέναντι στις προκλήσεις της διακυβέρνησης, θα είναι η συνέχειά της.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου έχουμε πέντε στόχους:

Πρώτα απ’ όλα, να ανατρέψουμε το κλίμα της απελπισίας και της μιζέριας. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στον Έλληνα. Ξέρουμε -δεν πιστεύουμε απλώς- ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει την κρίση. Και θα την ξεπεράσει. Σύνθημά μας είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτό δεν είναι ένα απλό προεκλογικό σύνθημα. Είναι μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση και θέλουμε να πείσουμε γι’ αυτό, όλους τους συμπολίτες μας.

Δεύτερος στόχος μας είναι να δείξουμε πώς θα τα καταφέρει η Πατρίδα μας. Να μιλήσουμε για το σχέδιό μας. Την ανάκαμψη που πρέπει να διασφαλίσουμε, πάση θυσία. Την κοινωνική συνοχή που, όχι μόνο πρέπει να διασφαλίσουμε, αλλά πρέπει να την παρακολουθούμε ως κόρη οφθαλμού. Και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να έρθουν το ταχύτερο και πρέπει να τις τολμήσουμε. Μαζί και με τη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, που προωθούμε. Και την ανάπτυξη, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, που πρέπει να δρομολογήσουμε από τώρα. Μεθαύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσουμε, στο Ζάππειο, το κυβερνητικό πρόγραμμά μας για την οικονομία. Με έμφαση, βέβαια, στην ανάταξη, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Ενώ την επόμενη Πέμπτη -και πάλι στο Ζάππειο- θα παρουσιάσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, για όλα τα υπόλοιπα θέματα εκτός οικονομίας.

Τρίτον, θέλουμε να δείξουμε τη διαφορά μας από τους άλλους. Εμείς δεν τάζουμε “λαγούς με πετραχήλια”, δεν λέμε ότι «λεφτά υπάρχουν», δεν κερδοσκοπούμε πάνω στην κρίση, δεν τοκίζουμε στην απελπισία του κόσμου. Με άλλα λόγια, διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ, που μας έφερε στην κρίση. Διαφέρουμε από την Αριστερά που ελπίζει, περιμένει και τρέφεται από την κρίση, χωρίς να προτείνει τίποτα. Την Αριστερά που δεν έχει δει τα σφάλματά της και, από κεκτημένη ταχύτητα, συνεχίζει να μας κουνά το δάχτυλο. Διαφέρουμε κι από μικρότερα κόμματα, που δεν είναι αριστερά, αλλά κι αυτά παίζουν με την απελπισία του κόσμου. Και το χειρότερο, προσπαθούν να δώσουν φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ. Λειτουργούν ουσιαστικά σαν σωσίβια του ΠΑΣΟΚ. Αλλά άδικα πασχίζουν. Εμείς έχουμε μήνυμα αισιοδοξίας και σχέδιο ρεαλιστικό. Με αλήθειες, για να βγούμε από την κρίση. Από την αρχή ξέραμε πού πατάμε και πού πάμε. Δικαιωθήκαμε, όταν λέγαμε ότι η συνταγή του μνημονίου ήταν λάθος. Και τώρα ζητάμε να τροποποιηθεί, να γίνουν τροποποιήσεις ανάπτυξης, για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους της. Μπορούμε διαφορετικά. Για την ακρίβεια, είμαστε διαφορετικοί.

Είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης. Είμαστε το κόμμα της κοινωνικής συνοχής. Αλλά και το κόμμα που υπερασπίζεται, πάνω απ’ όλα, το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Γύρω, θα ακούσετε πολλούς, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον, για το ποιος φταίει που μπήκαμε στην κρίση. Εμείς ξεχωρίζουμε γιατί δείχνουμε πώς θα βγούμε από την κρίση.

Στόχος μας, επίσης, είναι να δείξουμε και να εξηγήσουμε ότι το δύσκολο έργο, που μας περιμένει απαιτεί να έχουμε τα χέρια μας λυμένα. Όχι να διαπραγματευόμαστε κάθε στιγμή, σε κάθε βήμα, με εκείνους που μας έβαλαν στην κρίση. Ζητάμε καθαρή εντολή για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμά μας. Για να μην βρισκόμαστε συνεχώς κάτω από εκβιασμούς των άλλων. Καθαρή εντολή από το λαό. Λυμένα χέρια για να είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Και για να μπορέσουμε να βάλουμε το πρόγραμμα μπροστά, ούτε το μισό ούτε καθόλου από αυτό. Ολόκληρο το πρόγραμμα. Για να βγούμε από την κρίση.

Στόχος μας, τέλος, είναι να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Και να μιλήσουμε, χωρίς μισόλογα, χωρίς ξύλινα λόγια για αυτά που πραγματικά απασχολούν τον κόσμο. Και για την ανάκαμψη και για την ασφάλεια του πολίτη και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Να ξαναπάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας, εκεί που μας κατάντησαν. Να πάρουμε, και πάλι, την κάθε πόλη, τη χώρα στα χέρια μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή εντολή και πολιτική σταθερότητα. Χωρίς αυτά θα συνεχίσει να πελαγοδρομεί. Αν τα πετύχει αυτά, τότε σίγουρα, σύντομα, θα σηκωθεί όρθια. Δεν θα είναι πια σκυμμένη. Και ύστερα θα αρχίσει να περπατά -όχι να σέρνεται- και ύστερα θα αρχίσει να τρέχει.

Η Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, συκοφαντήθηκε. Δώστε μας τη δύναμη, δώστε μου τη δύναμη, να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το μπορούμε. Θέλω να το πιστέψετε ότι το μπορούμε. Όσοι περισσότεροι πιστέψουν στις δυνατότητες της Πατρίδας μας, στις δυνάμεις της Ελλάδας και του Έλληνα, τόσο ταχύτερα θα αποδείξουμε, σε όλους, αυτά που εμείς πιστεύουμε. Και, σε λίγο, θα το πιστεύει όλος ο κόσμος: Ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει”. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ