Τι συζήτησαν Βαρθολομαίος- Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Συνάντηση πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ Τσίπρας υποδέχθηκε τον Βαρθολομαίο και είχε μαζί του μία σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε να συγχαρεί κι από κοντά τον κ. Τσίπρα γι ατην επανεκλογή του:

«Είναι ωραία ευκαιρία να σας συγχαρώ και από κοντά για την επανεκλογή σας, για τον σχηματισμό της νέας κυβερνήσεως της Ελλάδας και να ευχηθώ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικός, σαν παλιοί γνώριμοι που είμαστε, καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο σας, την ευθύνη που αναλάβατε και πάλι με την εντολή του ελληνικού λαού. Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες οι προσευχές της Μητρός Εκκλησίας θα είναι μαζί σας, για την επιτυχία του έργου σας, για την ευημερία του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας, στην προσευχή μας. Σε εσάς, λοιπόν, και στους συνεργάτες σας ευχόμεθα όλα τα καλά. Να δικαιώσετε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων που σας ετοίμησαν  με τη ψήφο και όλων των Ελλήνων γενικώς των οποίων είστε ο πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βαρθολομαίο, ενώ έκανε λόγο και για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην κρίση που βιώνει η Ελλάδα:

«Σας ευχαριστώ θερμά. Είναι μεγάλη τιμή γι εμάς η παρουσία σας στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, επιπλέον, διότι είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για τον διαθρησκευτικό διάλογο, όχι μόνο στη διαταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, σε οικουμενική κλίμακα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και η δική μας θέση, της ελληνικής κυβερνήσεως, είναι ότι ο μόνος δρόμος για να γεφυρώνονται οι διαφορές είναι ο δρόμος του διαλόγου. Βιώνουμε μία περίοδο πολύ μεγάλων εντάσεων στην περιοχή μας δυστυχώς. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών επάλληλων κύκλων κρίσης, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που ακόμα δεν έχει ησυχάσει, η προσφυγική κρίση που αποδέκτες των ρευμάτων αυτών είναι ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά νησιά που δείχνουν παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης μία στάση ανθρωπιάς και φιλοξενίας σε αυτούς τους ανθρώπους και είναι και ο τρίτος κύκλος κρίσης που είναι η κρίση της αποσταθεροποίησης, της αστάθειας, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας όμως και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα δεν θέλουμε να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης, όχι μόνο μέρος της κρίσης αλλά μέρος της λύσης, γι αυτό προσβλέπουμε και προσδοκούμε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που με την Οικουμενική του οπτική έχει την δυνατότητα να αναδεικνύει τις θέσεις εκείνες που εμπεριέχουν  τον ουμανισμό, τον ανθρωπισμό, την αξία του διαλόγου, θέσεις τις οποίες συμμεριζόμαστε, ενστερνιζόμαστε και θα υποστηρίξουμε και εμείς σε όλα τα διεθνή φόρουμ».

Τέλος, ο κ. κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως: «Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο κύριε πρωθυπουργέ πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είτε μέσα στην εκκλησία είτε μέσα στην κοινωνία και μεταξύ των κρατών λύνονται με τον διάλογο, όχι με τα όπλα».           

 

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τι συζήτησαν Βαρθολομαίος – Παυλόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης – ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνής Διάσκεψη για τη θρησκεία – Στην Αθήνα ο Βαρθολομαίος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ