• Δημοσκόπηση MRB για τη Realnews: Προβάδισμα Μεϊμαράκη

  7:47 πμ, Δευτέρα 19 Οκτ 2015 7:47 πμ, Δευτέρα 19 Οκτ 2015

  Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ. η δημοσκόπηση της ΜRB για λογαριασμό της Realnews «επιχειρεί» να διερευνήσει το τοπίο.

  Στο... κυρίαρχο ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε για την ηγεσία της Ν.Δ.» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έρχεται πρώτος, τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και σε εκείνους που σίγουρα και μάλλον σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις 22 Νοεμβρίου. Με μεγάλη απόσταση προηγείται ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. και στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Είναι πρώτος με 47,5%, έναντι 19,9% του Απόστολου Τζιτζικώστα, 16,4% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 10,1% του Αδωνι Γεωργιάδη. (Για να αξιολογήσουμε πλήρως τα ευρήματα αυτής της κάρτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3).

  Ωστόσο, η διαφορά με την οποία προηγείται ο Ευ. Μεϊμαράκης μειώνεται όταν τοποθετούνται πολίτες που έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά τη Ν.Δ. Εκεί ο νυν πρόεδρος του κόμματος είναι πρώτος με 37,2% και ακολουθούν ο Απ. Τζιτζικώστας με 27,9%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 14,4% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 6,4%.

  Στη μοναδική κατηγορία που ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται δεύτερος σε όσους ψήφισαν κάποια στιγμή Ν.Δ., χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου.

  Η δημοσκόπηση διερευνά τη στάση των πολιτών σε πέντε ομάδες: στο σύνολο, στους ψηφοφόρους του κόμματος του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε όσους ψήφισαν σε προηγούμενες εκλογές τη Ν.Δ. (πλην Σεπτεμβρίου), σε όσους σίγουρα/μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν και σε όσους σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

  Πάντως, στην «παράσταση νίκης», δηλαδή στην απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες για το ποιος πιστεύουν ότι θα κερδίσει, ο νυν πρόεδρος του κόμματος υπερέχει σε όλες τις ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι πολίτες απαντούν για την πιθανότητα επιλογής προέδρου, καθώς ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται πάλι πρώτος, εκτός από την κατηγορία των ψηφοφόρων που σε προηγούμενες εκλογές επέλεξαν τη Ν.Δ., όπου προηγείται ο Απ. Τζιτζικώστας.

  Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των τεσσάρων υποψηφίων, την πιο θετική εικόνα έχουν οι πολίτες για τον Ευ. Μεϊμαράκη, τα ποσοστά του οποίου ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο όταν στο ερώτημα απαντούν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

  Για παράδειγμα, ανάμεσα σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, θετική εικόνα για τον νυν πρόεδρο έχει το 74,4%, ενώ δεύτερος σε θετικές γνώμες έρχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 58,8%. Η ίδια σειρά στις θετικές γνώμες παρατηρείται και ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

  Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές κρίσεις με εξαίρεση την κατηγορία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης «προηγείται».

  Η δεύτερη Κυριακή

  Η MRB διερεύνησε και τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή, δηλαδή αν στις 22 Νοεμβρίου δεν εκλεγεί πρόεδρος.

  Τα, θεωρητικώς, πιθανά ζευγάρια που θα μονομαχούσαν είναι έξι. Ο Ευ. Μεϊμαράκης δείχνει να κερδίζει και τους τρεις αντιπάλους του, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας θα επικρατούσε των Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης κερδίζει στο «δίπολο» με τον Αδ. Γεωργιάδη.

  Δυσαρέσκεια

  Εύρημα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών απέναντι στις εσωκομματικές διαδικασίες.

  Εμφανίζονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως δε πολίτες που έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει Ν.Δ., αλλά και εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν.

  Η στάση του Κώστα Καραμανλή αξιολογείται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με θετικό πρόσημο, με εξαίρεση εκείνους που κατά καιρούς ψήφισαν το κόμμα.

  Ο προβληματισμός για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. αναδεικνύεται και από την αξιολόγηση των κομματικών διαδικασιών, καθώς σε ποσοστό 38,4% οι πολίτες τις κρίνουν αρνητικά, έναντι 17,6% που «βάζουν» καλό βαθμό!

  Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews

  Διαβάστε επίσης:

  Ιδιαίτερα «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση

  Τζιτζικώστας: Το μνημόνιο Τσίπρα καταστρέφει οικογένειες και επιχειρήσεις

  Γεωργιάδης: Διεκδικώ μια ζωντανή ΝΔ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα