Ιδιαίτερα «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Κρίσιμη και ταυτόχρονη «καυτή» αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση.

Υπουργικό για το ασφαλιστικό: Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο (οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται εντός των προσεχών ωρών), με την κυβέρνηση να καταλήγει σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, σαν αυτές που αποκάλυψε η “R” με το πρωτοσέλιδό της χθες. Από αύριο, άλλωστε, αναμένεται και μπαράζ εφαρμοστικών εγκυκλίων για τις μέχρι τώρα ψηφισμένες διατάξεις.

Έλευση του «κουαρτέτου»: Αύριο καταφθάνει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών. Οι επικεφαλής ελεγκτές, δηλαδή, της χώρας, ήτοι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρότι (ESM)-νέο πρόσωπο στην αποστολή- και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν στη χώρα έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό, με το ΔΝΤ να επιμένει μάλιστα στις αμφιβολίες του για το εάν η Ελλάδα δύναται να πιάσει το φετινό στόχο για πλεόνασμα (0,24% του ΑΕΠ) με το ίδιο να επιμένει για διπλάσιο ποσό!

Διαμόρφωση δεύτερου πακέτου: Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει τα πλέον δύσκολα μέτρα-ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων, κόψιμο ΕΚΑΣ, φορολογικό (μεταξύ των οποίων και η αύξηση της φορολογίας των αγροτών)-γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην κυβερνητική συνοχή.

Κρίσιμο Euroworking Group: Την Τετάρτη συνέρχεται το Euroworking Group με στόχο να εξετάσει την έκθεση των θεσμών για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Από την απόφαση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, με την οριστική απόφαση πάντως να λαμβάνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) 26-28 Οκτωβρίου.

Σημαντική επίσκεψη Ολάντ: Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται για τα ελληνικά συμφέροντα η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό της βαρύτητας της επίσκεψης είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς (!), δεκάδες επιχειρηματίες, ακόμα και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Φρ. Ολάντ επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής της αριστεράς στην Ευρώπη, σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει ψήφους αριστερών και να περάσει στον Β΄ γύρο (αντί του Σαρκοζί, ώστε να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν), γεγονός που η Αθήνα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί, ειδικά στο θέμα του χρέους.

Η Αθήνα, μάλιστα, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί και στα αιτήματα που θα θέσει στο οικονομικό επίπεδο ο Γάλλος Πρόεδρος και που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, αλλά και αγορά στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας.

Ανησυχία για τις κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται ιδίως στο χώρο των αγροτών και όχι μόνο, καθώς θα ασκηθεί πίεση στους βουλευτές ενόψει και της ψήφισης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η απάντηση με το «παράλληλο πρόγραμμα»: Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ετοιμάζεται να απαντήσει με το «παράλληλο πρόγραμμα». Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ν/σ για τα κανάλια, ενώ συνολικά ετοιμάζονται 10 νομοσχέδια που αφορούν πρωτίστως την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διαφθορά και άλλες κοινωνικές δράσεις…

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ