Αλλαγές στο Πόθεν Έσχες

Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το έως τώρα επικρατέστερο σενάριο είναι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων (περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, γενικοί γραμματείς υπουργείων κ.ά), πλην των βουλευτών και των υπουργών, να επιστρέψει στην αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ωστόσο, η σύνθεση της επιτροπής που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στη Βουλή υπάρχει πρόθεση να αλλάξει σημαντικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: σε αυτήν να μετέχουν 9 μέλη από 7 που είναι σήμερα και στους τρεις κοινοβουλευτικούς, τους τρεις δικαστές και τον εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος να προστεθούν δύο ακόμη μέλη τα οποία θα προέρχονται από ανεξάρτητες αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΑΔΑΕ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, να μην αυξηθούν δηλαδή τα μέλη, ο πρόεδρος αυτής δεν θα είναι κοινοβουλευτικός αλλά θεσμικός, όπως ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου φαίνεται να καταλήγουν σε αυτές τις αλλαγές αν και στα χέρια τους έχουν φτάσει κι άλλες προτάσεις.

Όπως, το σύστημα να διατηρηθεί ως έχει, δηλαδή με όλες τις κατηγορίες υπόχρεων που εξετάζονται έως τώρα από τη Βουλή να παραμένουν εκεί αλλά να προστεθούν στην Επιτροπή επιπλέον δικαστικοί ή μη κοινοβουλευτικοί.

Η πιο ριζοσπαστική πρόταση που έπεσε πάντως στο «τραπέζι» των συζητήσεων ήταν όλες οι κατηγορίες υπόχρεων να ελέγχονται από την Αρχή για το ξέπλυμα, ωστόσο επειδή διαπιστώθηκε ότι αυτή «κολλάει» στο σύνταγμα που προβλέπει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ελέγχονται από εξωκοινοβουλευτικούς και μόνο, εγκαταλείφθηκε νωρίς.

Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών με στόχο να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ