• Παυλόπουλος: Η κλιματική αφορά τους πάντες, δεν αφορά μόνον τους επιστήμονες - ΦΩΤΟ

  12:35 μμ, Δευτέρα 12 Οκτ 2015 12:35 μμ, Δευτέρα 12 Οκτ 2015

  «Επιτέλους, το διεθνές δίκαιο που αφορά την κλιματική αλλαγή αποκτά ουσία. Γιατί ένα από τα μεγάλα κενά του διεθνούς δικαίου είναι η έλλειψη πλήρων κανόνων δικαίου με αντίστοιχες κυρώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία επίδοσης αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης για την κλιματική αλλαγή στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία επίδοσης αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Κλιματική Αλλαγή.

  Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, η καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις την Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της οργάνωσης της διαβούλευσης στην Ελλάδα, και η κα Θεοδώρα Αντωνακάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Στην αρχική του τοποθέτηση ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, είπε, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο: «Κύριε Πρόεδρε, ήρθαμε να σας ενημερώσουμε στα ζητήματα που κατεξοχήν ενδιαφερθήκατε γι’ αυτά. Συγκεκριμένα, για την προσπάθεια που κάνει η γαλλική κυβέρνηση για να γίνει μια παγκόσμια, επιτέλους, υπογραφή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Και οι δράσεις που κάναμε, οι οποίες όπως μας έχετε πει, υπό την αιγίδα σας, έχουν ανθίσει και θα χρησιμοποιηθούν και στο Παρίσι, στις σπουδαίες αποφάσεις που θα παρθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο».

  «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμώς. Όχι μόνο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβ��ύλευσης, αλλά για την όλη πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης που φέρατε σε πέρας. Να θυμίσω ότι πρόκειται για δημόσια διαβούλευση ως προς την κλιματική αλλαγή που έγινε στις 6 Ιουνίου 2015 στην Ελλάδα, μαζί με άλλες 106 χώρες. Κάτι το πρωτόγνωρο σε όλη την πορεία έρευνας της κλιματικής αλλαγής. Να θυμίσω ότι αυτό έγινε ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Και να τονίσω ότι αυτό δείχνει και την υψηλή επιστημονική ποιότητα της έρευνας την οποία κάνετε, αλλά και την δημοκρατική ευαισθησία που υπάρχει. Γιατί το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνον τους επιστήμονες. Αφορά τους πάντες», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Θέλω λοιπόν να τονίσω την σημασία αυτής της Διάσκεψης, γιατί το κείμενο που θα υιοθετηθεί εκεί θα είναι ένα κείμενο με νομική βάση και νομική ισχύ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το δεύτερο κείμενο για την κλιματική αλλαγή με ισχυρή νομική βάση. Το πρώτο είναι η Συνθήκη του Κιότο».

  «Και, επιτέλους, το διεθνές δίκαιο που αφορά την κλιματική αλλαγή αποκτά ουσία. Γιατί ένα από τα μεγάλα κενά του διεθνούς δικαίου είναι η έλλειψη πλήρων κανόνων δικαίου με αντίστοιχες κυρώσεις.

  Κατόπιν τούτου, θέλω πρώτα να ευχαριστήσω εσάς, με τη διπλή σας ιδιότητα, ως Πρόεδρο του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και ως Πρόεδρο του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος. Την κυρία Νικολοπούλου, υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού, που έχει την αντίστοιχη θεματική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την κυρία Αντωνακάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεργαστήκατε άψογα. Δείξαμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν υπάρχει αυτή η πολύπλευρη συνεργασία. Δώσατε επίσης το παράδειγμα και γι’ άλλες έρευνες σε άλλους τομείς.

  Η Προεδρία της Δημοκρατίας, και εγώ προσωπικώς, θα είμαστε στη διάθεσή σας για να συνεχίσετε και να μπορέσει να συμβάλει η Χώρα μας ως πρωτοπόρος σ’ αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, με το κλίμα της και τη θέση της, είναι εκείνη που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο απ’ άλλες χώρες για το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Και πάλι σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία», τόνισε κλείνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος.

  Διαβάστε επίσης:

  Παυλόπουλος: Τα σημαντικά πράγματα οι Έλληνες τα πετύχαμε ενωμένοι

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα