Φίλης: Άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σύνταξη των δυο πρώτων νομοσχεδίων του υπουργείου Παιδείας που θα αφορούν, το πρώτο στην πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία και το δεύτερο στην ειδική αγωγή. Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη του στο Bήμα της Κυριακής, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «η ενισχυτική διδασκαλία επανέρχεται από φέτος στα σχολεία. Έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις. Θα λειτουργήσει δε αυτό και ως στοιχείο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς προσβλέπουμε στην εθελοντική βοήθεια τους. Γιατί λοιπόν όταν ένας εκπαιδευτικός προσφέρει δυο ώρες εθελοντικής εργασίας για τη διδακτική στήριξη των μαθητών να μην προσμετρείται αυτό ως κριτήριο στην αξιολόγηση του;»  

 Ο κ. Φίλης προσθέτει ακόμα ότι «εκκρεμεί μια συνολική πρόταση για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη. Όμως θα προηγηθεί ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την εκπαίδευση.»

Προανήγγειλε ακόμα ότι «τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Επίσης τον Ιούνιο θα ολοκληρώνονται οι μεταθέσεις, θα διαπιστώνουμε τα κενά και θα αναρτούμε τους πίνακες των αναπληρωτών. Είναι η τελευταία  χρόνια που γίνονται τόσες πολλές αποσπάσεις εκπαιδευτικών.» τόνισε.

Επεσήμανε ακόμα ότι «το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας και της μείωσης των ειδικοτήτων που είναι περίπου 120, θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο καθώς είναι θέμα διαλόγου και όχι επιβολής»

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Φίλης σημείωσε: «Κυβερνητική πρόθεση είναι να καταργηθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κατά τη γνώμη μου όμως είναι άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία χιλιάδων μικρών δομών παράλληλης εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά  και για τα παιδιά και για τις οικογένειες. Αν μάλιστα κανείς αναλογιστεί τα λογιστικά τρικ με τα οποία μειώνει κάποιος τον ΦΠΑ, τότε εξαρχής υπονομεύεται και το δημοσιονομικό σκέλος του μέτρου.     

Σχετικά  με τις αλλαγές μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνει: «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος προκειμένου να γίνει μάθημα θρησκειολογίας και του φαινομένου του Θείου με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία.» 

Διαβάστε επίσης

Φίλης: Κοινή η αγωνία πρυτάνεων – κυβέρνησης

Αναστολή του 23% στο ΦΠΑ για την εκπαίδευση έως… – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ