Ο Παναγιώτης Ρήγας επικρατέστερος ως νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Με την εκλογή γραμματέα ως κύριο ζήτημα στην ατζέντα συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις βουλευτικές εκλογές. 

Μετά την οδυνηρή διάσπαση, για τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, το ζητούμενο είναι η αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιστοίχησή του με την ευρεία κοινωνική βάση που ψήφισε το κόμμα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του κόμματος αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η Π.Γ. καλείται σήμερα να εγκρίνει τα πρώτα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να εγκρίνει τη διεξαγωγή του συνεδρίου το Φεβρουάριο, την εκλογή νέου Γραμματέα και την συμπλήρωση των μελών της Π.Γ καθώς και μια εκστρατεία προσέλκυσης νέων μελών.

Το πρόσωπο που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προωθεί ο κ. Τσίπρας για το αξίωμα του Γραμματέα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, ένα στέλεχος χαμηλών τόνων με αναγνωρισμένες οργανωτικές ικανότητες, το οποίο θεωρείται ως το πλέον ενδεδειγμένο για την επιτυχή διαδικασία της ανασυγκρότησης του κόμματος. 

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως σε αυτή τη φάση, το κόμμα θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές του και δεν συμμερίζεται την άποψη πολλών κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο γραμματέας θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο. 

Ως συνέπεια της διάσπασης, που οδήγησε το 40% σχεδόν του στελεχιακού δυναμικού σε αποχώρηση, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι σκληρή δουλειά και αναδιοργάνωση και όχι ένας παρεμβατικός γραμματέας, που θα βγαίνει μπροστά για να διορθώσει λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης. 

Ο κ. Ρήγας, που φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, είναι μέλος της Π.Γ και είχε αναλάβει από το Μάρτιο του 2015 αρμόδιος για τα οργανωτικά. Ο ορίζοντας της δουλειάς του κ. Ρήγα εκτείνεται κατ’ αρχάς ως το Συνέδριο, μετά το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει να επανεκλεγούν τα όργανα. Θεωρείται δεδομένο πως αν τον προτείνει ο κ. Τσίπρας, θα εκλεγεί, αφού οι «53» δεν θα προτείνουν πρόσωπο από τις τάξεις τους για το αξίωμα. 

Πάντως θεωρείται από πολλούς στο κόμμα ως άνθρωπος συγκεκριμένης αποστολής και μεταβατικός, αφού πιθανολογείται ότι θα τον διαδεχθεί άλλο πολιτικό στέλεχος μετά το συνέδριο ή και αργότερα. 

Η Κ.Ε έχει ως δεύτερο σημείο στην ατζέντα της την αναπλήρωση των θέσεων στην Π.Γ που λειτουργεί με μόνον 6 από τα 11 μέλη, που εκλέχθηκαν το Μάρτιο του 2015. 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διάσπασης αποχώρησαν από το όργανο 5 μέλη της αντιπολίτευσης ενώ θα πρέπει να αντικατασταθεί και ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής και θέλει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντά του. 

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τις κενές θέσεις να καταλάβουν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. 

Το τελευταίο σημείο στην ατζέντα τέλος είναι η εκστρατεία για τα νέα μέλη, που δείχνει την πρόθεση του προέδρου του κόμματος, να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει το καλοκαίρι του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε για πρώτη φορά από την κάλπη ως μεγάλο κόμμα.

 

Πηγή:real.gr

 

 Διαβάστε επίσης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος είναι το “φαβορί” για τη θέση του γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ