Οι ομιλίες και οι κόντρες για την ψήφο εμπιστοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Με 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σύσσωμη καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην οποία εκδήλωσε αρνητική πρόθεση ψήφου προς την κυβέρνηση. Ωστόσο η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα καθώς απουσίαζε σε προσωπικό ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι σε αποστολή της Βουλής.

Δείτε την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

 Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αντί να τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων, αξιοποίησαν τη διαδικασία ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση τους, για το «ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα».

 Ωστόσο, σημείωσε, το πρόβλημα για την κοινωνία δεν είναι οι «ανερμάτιστες και αντιφατικές αντιπολιτευτικές κραυγές». Προσέθεσε ότι ακύρωσαν όλη την προεκλογική τακτική και στρατηγική τους περί συνεννόησης ή ακόμα και περί μεγάλου συνασπισμού. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ούτε τότε ούτε τώρα λένε αλήθεια και πως η «πραγματική ασθένειά» τους είναι η «εξουσιομανία και ο κυβερνητισμός». Επ’ αυτού σημείωσε ότι με τη στρατηγική αυτή που, όπως είπε, δεν δίνει δεκάρα για τα προβλήματα της κοινωνίας, δεν θα δουν εξουσία όχι μόνο σε αυτή την τετραετία αλλά ούτε στην επόμενη.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε γενικά στην αξιωματική α��τιπολίτευση ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Έχετε έλλειμμα στρατηγικής γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε αντιπαράθεση στις προτάσεις μας», είπε. «Τα δικά σας κάστανα προσπαθούμε να βγάλουμε από τη φωτιά», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις γι’ αυτό το μείζον και διαχρονικό ζήτημα, αλλά αντ’ αυτού, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση ήρθε και καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που είχε κυβερνήσει μόλις 7 μήνες.

«Αν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις μην καταθέσετε, εμείς πάλι θα έρθουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

 Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ήταν εκείνη που κατάφερε τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους, αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς, όπως επισήμανε, αναζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε το θέμα του χρέους σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και έγινε σήμερα;»

 Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτή που πέτυχε να υπάρξει μεγάλη ένεση στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας περίπου 7,5 δισ. ευρώ, με τις δόσεις από τα ληξιπρόθεσμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική εθνική συμμετοχή και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων.

Παράλληλα, πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας ότι σε δέκα ημέρες θα είναι στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τις 4 τελευταίες αναμετρήσεις και ειδικά σε εκείνη για το δημοψήφισμα που κάποιοι προεξοφλούσαν ότι τη Δευτέρα θα πάει άλλο στο Μαξίμου, δεν σήκωσε ούτε μια φορά το τηλέφωνο για να παραπονεθεί ή να μιλήσει με κάποιον μεγαλοεκδότη ή με κάποιον από αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες, όπως είπε. Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε σήμερα μεγαλύτερη δύναμη από τα ποσοστά μας, γιατί κανείς δεν μας έχει στο τσεπάκι τους, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας χρωστά κανένας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με διάθεση ρεβανσισμού αλλά με διάθεση να μπει μια τάξη».

«Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να ψηφίσετε κι εσείς, κ. Θεοδωράκη και κ. Γεννηματά και σε δέκα μέρες θα είναι στη Βουλή και δεν θα έχετε την αγωνία αν θα το φέρουμε ή όχι», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο

Μεϊμαράκης: Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα και νέους φόρους – ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων,κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κ.λπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».

«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές» συνέχισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: «Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ». Επίσης σημείωσε ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

Τον προκάλεσε ακόμη να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα»

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην στάση και την πολιτική της ΝΔ είπε: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

 

 

Μιχαλολιάκος: Εκχωρεί την εθνική κυριαρχία το τρίτο Μνημόνιο

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του τρίτου Μνημονίου κατήγγειλε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής ΑυγήςΝίκος Μιχαλολιάκος,στηλιτεύοντας και τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν εις βάρος του ελληνικού λαού μετά την αποψινή ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι «αργά θυμήθηκε να πει όχι», αφού η ίδια καλούσε «φέρτε μια συμφωνία και τα μέτρα είναι δική σας υπόθεση». «Ιδού τώρα τα μέτρα. Αλλά όλοι πιστεύουν ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη», είπε.

Όπως είπε ακόμη, «όσο κι αν επιμένει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου να λέει το Μνημόνιο Συμφωνία, το γεγονός ότι διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αναιρεί την θλιβερή κατάσταση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Μιχαλολιάκος, αμφισβήτησε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για οριστική έξοδο με το πέρας της τετραετίας, επισημαίνοντας πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εκτός αν καταγγελθεί το χρέος. Επίσης, είπε ότι είναι «ανοιχτό» το θέμα ενός «grexit» κι εξαρτάται από το τι θα εφαρμοστεί από το Μνημόνιο, μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που συνιστά «ξεπούλημα της πατρίδας», ζήτησε να δοθεί απάντηση για το εάν θα παραμείνουν 20 μήνες τα «capital controls» και θα είναι «δεσμευμένο το βιός του κόσμου», ενώ είπε πως με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τα χρήματα του ελληνικού λαού κι όχι να πάρει μετοχές που θα γίνουν «αέρας και στάχτη».

Γεννηματά: Νέο παραμύθι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης

Απέρριψε η Φώφη Γεννηματά την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί τωνπρογραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα, κ. Τσίπρα; Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009; Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου». «Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», τόνισε κι ανέφερε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού, ούτε προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας. «Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο», είπε και χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που αναφέρει η κυβέρνηση, ως το καινούργιο «παραμύθι».

Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσε «πέντε Όχι», όπως τα ονομάτισε, όπου δεν θα αλλάξει θέση: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αφού η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη.

 

Κουτσούμπας: Το νέο μνημόνιο προβλέπει νέα φοροεπιδρομή για τον λαό – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών σας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας. Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μας οδηγεί μόνο σε συνεχείς θυσίες. Δεν είναι μονόδρομος όπως τον παρουσιάζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε γ.γ. του ΚΚΕ.

«Όταν ήσασταν αντιπολίτευση του 4-5% κάνατε κριτική στα εκάστοτε κόμματα του 40-45% και πολύ σωστά. Γιατί σήμερα δεν το δέχεστε εσείς; Και απαντάτε αφ’ υψηλού. Ο ελληνικός λαός θα βγάλει τα συμπεράσματα του», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επαναλαμβάνει τα «χιλιοειπωμένα εργαλεία» για την ανάπτυξη. «Το νέο μνημόνιο προβλέπει νέα φοροεπιδρομή για τον λαό», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

 

Θεοδωράκης: Να μαζέψει ορισμένα στελέχη του ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

«Εκτός από συνθήματα και εκθέσεις ιδεών, έχουν να μας πουν κάτι άλλο οι νικητές των εκλογών;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι θα μιλήσει σαν να ήταν ο νικητής των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξεχάσω για λίγο ότι είμαι επικεφαλής ενός κινήματος του 4%».

«Αν σκέφτεσαι συχνά ότι είσαι εσύ ο νικητής ενώ δεν είσαι  τότε οι γιατροί θα σου πουν ότι πάσχεις από κρίση μεγαλείου. Αν το κάνεις σπανίως ίσως είναι και πράξη συναίσθησης των ευθυνών σου. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε λες και το 4 ήταν 40», πρόσθεσε.

«Μικρότερη κυβέρνηση κυρίες και κύριοι.  Το Ποτάμι το πιστεύει και θα το κάνει πράξη Η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων. Κατάργηση Υφυπουργών και δραστική μείωση των αναπληρωτών Υπουργών» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Παράλληλα πρότεινε:

– Απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων

– Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προκηρύσσονται και καλύπτονται μέσω ΑΣΕΠ

– Κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου  που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους.

– Ενίσχυση και ανάπτυξη της ενιαίας αρχής προμηθειών για όλο το δημόσιο για να ελέγξουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά στα υπουργεία

– Επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου  και στις δαπάνες των κομμάτων.

–  Κατάργηση της διάταξης Κατρούγκαλου  που άνοιξε παράθυρο για την κατάργηση της Διαύγειας.

–  Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο  των καταχραστών και των διεφθαρμένων

Αναφορικά με τα φορολογικά ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε:

– Τη δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

– Την εξυπηρέτηση όλων μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και internet. 

– Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι €30.000, από τον βραχνά του ΦΠΑ

– Αποδέσμευση 1.000 εφοριακών και ένταξή τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

– Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €30.000. 

– Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

– Χωρίς Πόθεν έσχες η πρώτη κατοικία

– Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού

με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα

– Αυτοδέσμευση της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα γίνονται μόνο τον Νοέμβριο

– Εκπόνηση σχεδίου – μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους με τη συμμετοχή Δημάρχων – Περιφερειαρχών  για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη φράση “θέσεις εργασίας”».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος. Σε πέντε χρόνια να γυρίσουμε σε ανεργία 12%» ανέφερε.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πλούτο. Ενέργεια- Τουρισμός – Μεταφορές, οι μεγάλες επενδύσεις. Αγροτική παραγωγή, η διαχρονική επένδυση Νεανική επιχειρηματικότητα – παιδεία – οι νέες επενδύσεις», πρόσθεσε.

Επίσης πρότεινε:

– Μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας

– Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουμε αντικαταστήσει τις εργοδοτικές εισφορές με φόρο στο εισόδημα και κοινωνικό ΦΠΑ

– Ριζική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα

– Ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με βάση την αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι,

– Εγγύηση θέσης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών,

– Σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές, με μικρή επιβάρυνση για τους υπολοίπους

– Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση Νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, και πλάνα αλληλοκάλυψης».

Αναφορικά με τους αγρότες πρότεινε:

– Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας ανάλογα με τα στρέμματα και την καλλιέργεια,

– Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα τρία χρόνια

– Αφορολόγητο για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα κατ’ αναλογία των κανόνων που ισχύουν και για τους μισθωτούς,

– Κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι οριζόντιες αυξήσεις με το δικαίωμα στον αγρότη να επιλέγει σύνταξη ανάμεσα σε μια βασική και μια πλήρη,

– Ενίσχυση των νέων συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών  σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παράδειγμα».

Για τη Δικαιοσύνη πρότεινε:

– Διορθώσεις στο νόμο Παρασκευόπουλου,

– Προώθηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα που έχει ετοιμάσει ο Γιάννης Πανούσης και έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία της Βουλής,

– Ενίσχυση του θεσμού των  αγροτικών φυλακών ειδικότερα για τις γυναίκες και τους νέους,

– Βραχιολάκι για τους κρατούμενους που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα,

– Ενίσχυση των θεσμών απεξάρτησης των κρατουμένων,

– Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος της επόμενης δικαστικής χρονιάς του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων που ξεκίνησε το 2012 και δεν ολοκληρώθηκε,

– Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινική Δικονομία.

Για την Παιδεία πρότεινε:

– Μείωση μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε άλλους δημόσιους φορείς και κόμματα σε τουλάχιστον 50% του σημερινού αριθμού,

– Επέκταση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και κατά προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές,

– Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα,

– Αγγλόφωνα τμήματα για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών,

– Μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος.

Ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκε «που είναι ο κ. Νικολούδης και γιατί απομακρύνθηκε» και στη συνέχεια αναφερόμενος στη διαφθορά πρότεινε:

– Ο έλεγχος του πόθεν έσχες να επιστρέψει στην αρχή για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος να φύγει από τη Βουλή

– Ενίσχυση των ελέγχων έτσι ώστε να μπουν όλα τα αναγκαία εμπόδια

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματα των πολλών τη μάχη για τους χαμένους των μνημονίων κόντρα στις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Το Ποτάμι είναι εδώ για να περιορίσει το κομματικό κράτος. Και να υπερασπισθεί τον κόσμο της δουλειάς αυτούς που θρέφουν για δεκαετίες τα κόμματα και το κράτος», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε:

«Πρέπει να ανατρέψουμε το κομματικό κρατικίστικο μοντέλο. Αυτό που υπηρέτησαν με πολύ μικρές εξαιρέσεις όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Του ΠΑΣΟΚ – της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μνημόνιά τους αυτό κυρίως προστάτευσαν». 

«Αυτή η  Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπολοίπων πολιτών. Αυτή η Βουλή θα ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Εμάς ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παλιό σύστημα όχι να γίνουμε μέρος του.  Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν.  Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε και συνέχισε:

«Ο λαός μας πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του.  Οι αυτοδημιούργητοι, οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει στη ζωή τους, μπορούν να αλλάξουν την καταθλιπτική ροή της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας».  

«Θα συνιστούσα στον κ.Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι  ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με την διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε. Και επειδή προχθές απευθύνατε μια πρόσκληση να σας απαντήσω.Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές . Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε ναι. Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». 

Λεβέντης: Ας μην χαλάσω τη βραδιά – ΒΙΝΤΕΟ

Την άποψη του ότι αλλιώς περίμενε την βουλή επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι δεν θα του δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης, συνέχισε λέγοντας: Επί πέντε χρόνια λέγατε ότι θα σκίσετε μνημόνια, θα ενώσετε τον ευρωπαϊκό νότο ενάντια στον βορρά. Τελικά σε μία νύχτα, στις 12 Ιουλίου, τα ανατρέψατε όλα. Η νεολαία που σας πίστεψε, δεν δικαιούται μία συγγνώμη από εσάς;».

Κοιτώντας και πάλι τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Λεβέντης είπε: Ενώ προηγούσασταν με 12 μονάδες ένα μήνα πριν τις εκλογές και εφτά μονάδες στο τέλος, δεχτήκατε ότι και τα δύο κόμματα είστε ισόπαλοι για  να εξοντώσετε τα μικρότερα. Δεν το κάνατε αυτό; Εντάξει ας μην χαλάσω τη βραδιά. Αλλιώς περίμενα τη βουλή αλλιώς τη βρήκα αλλά θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε την Ένωση Κεντρώων από το 3,5 στο 23,5%.

Ο Βασίλης Λεβέντης άσκησε κριτική και στην Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας: Πίστευα ότι η Ν.Δ. εκλογικεύτηκε και έγινε ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά τώρα λέει “όχι” σε όλα. Ήταν στιγμιαία η ανοχή. 

 

Δείτε το βίντεο

Η κόντρα Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Από τη συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν οι κόντρες και οι διαξιφισμοί. Χαρακτηριστική ήταν η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χρέος.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη, είπε ότι παρακολούθησε με προσοχή την ομιλία του και διαπίστωσε ότι είχε καθαρά προεκλογικό ύφος και του υπενθύμισε ότι οι εκλογές έγιναν και τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός, έκανε αναφορά στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατία  με τον κ. Μεϊμαράκη να του απαντά ότι πολιτικά δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει τόσο πολύ στα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια η κόντρα συνεχίστηκε για το χρέος, με τον Πρωθυπουργό να καλεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσει να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, ενώ παράλληλα, έκανε αναφορά στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί το χρέος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μέχρι πρότινος τον Φρανσούα Ολάντ, ο ίδιος τον αποκαλούσε Ολαντρέου. 

 

Λίγο μετά κόντρα είχε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο, επί της διαδικασίας.

Ο Βούτσης στον Άδωνι: Καθίστε αμέσως κάτω – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον Άδωνι Γεωργιάδη, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της βουλής, ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν:

Νίκος Βούτσης: Καθίστε αμέσως κάτω. Μιλάει ο υπουργός.

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί έχετε τέτοιο ύφος; Δεν ξεκινήσαμε καλά.

Νίκος Βούτσης: Δεν είμαστε καλά λέω εγώ. Σας παρακαλώ καθίστε κάτω. Δεν ξέρω γιατί είστε εκνευρισμένος. Εγώ δεν είμαι καθόλου. Είμαι εφτά ώρες εδώ πάνω. Καθίστε ήσυχος. Πολύ ήσυχος να είστε.

Άδωνις: Νομίζετε ότι είναι εδώ η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ; – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον Νίκο Βούτση είπε: «έχουν μιλήσει 5 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συνεχόμενα. Ξεχάσαμε μήπως ότι στη Βουλή υπάρχει ο κανόνας της εναλλαγής; Τι νομίζετε ότι είναι εδώ; Η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ;».

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «φράσεις του ύφους “καθίστε ήσυχος εσείς”, δεν αρμόζουν στον πρόεδρο της Βουλής».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης απάντησε λέγοντας:«Παρακαλώ πολύ να μελετήσετε πολύ προσεκτικά όλα τα στοιχεία και την πρακτική των τελευταίων παρουσιάσεων των προγραμματικών  δηλώσεων για να διαπιστώσετε ότι είναι ίσως η καλύτερη διαδικασία, χωρίς όμως να είναι η άριστη».

Σχετικά με τις φράσεις περί «ήσυχου ή μη ήσυχου» ο κ. Βούτσης ανέφερε «εγώ τις παίρνω πίσω αν σας ενόχλησε».

Δείτε το βίντεο:

Την αντίδρασή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επί της διαδικασίας των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, λέγοντας ότι «είχατε ανακοινώσει ότι 11.20 θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός, ενώ εδώ και ώρα μιλούν συνέχεια οι υπουργοί, χωρίς να έχουν μιλήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε παράλληλα «να μιλήσει τουλάχιστον τώρα ο Πρωθυπουργός και να μας ανακοινώσετε πόσοι υπουργοί απομένουν».

Ο κ. Βούτσης απάντησε αναφέροντας ότι «καλό είναι να τελειώσουμε 12.20. Που είναι το κακό; Θα είναι το νωρίτερο που έχουμε τελειώσει ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Τι διάβαζε ο Τσίπρας πριν από την ομιλία του στη Βουλή- ΦΩΤΟ

Το “πηγαδάκι” Βούτση – Βορίδη – Βαρεμένου – ΦΩΤΟ

Φλαμπουράρης: Με αδίκησε ο Μεϊμαράκης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ