Γεννηματά: Νέο παραμύθι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης

Απέρριψε η Φώφη Γεννηματά την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα, κ. Τσίπρα; Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009; Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου». «Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», τόνισε κι ανέφερε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού, ούτε προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας. «Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο», είπε και χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που αναφέρει η κυβέρνηση, ως το καινούργιο «παραμύθι».

Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσε «πέντε Όχι», όπως τα ονομάτισε, όπου δεν θα αλλάξει θέση: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αφού η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ