Αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης εξήγγειλε ο Παρασκευόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

Νομοθετική ρύθμιση ορισμένων θεμάτων κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων», εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Παράλληλα, κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις λέγοντας: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που, ακούγοντας τις επισημάνσεις αυτές για την αποσυμφόρηση, θα αναθερμάνουν την πολιτική τους ανακυκλώνοντας όσα φοβικά ισχυρίζονται εδώ και μήνες. Θα επαναλάβω απλώς ότι η πρόσφατη νομοθεσία καινοτόμησε μόνο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, δηλαδή, αναπήρων, υπερηλίκων, ανηλίκων και φιλοξενούμενων αλλοδαπών. Οι απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά και ψευδώς τον τελευταίο καιρό στο τελευταίο νομοθέτημα, θα είχαν λάβει χώρα στην πραγματικότητα και με τη νομοθεσία που ίσχυε προηγουμένως».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή δικαιοσύνης. «Το θέμα είναι ανοιχτό διότι σπάνια μπορεί να υπάρξουν σύντομες λύσεις. Η επέμβαση που απαιτείται θα είναι μακρόχρονη και πολυεπίπεδη στη νομοθεσία, στην απονομή της δικαιοσύνης και στη διοίκηση. Ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επεξεργάζονται τα νέα εργαλεία. Η ανάπτυξη το σχετικού νομοθετικού έργου θα στηριχθεί κυρίως σε κωδικοποιήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διάσπαρτης, δυσεύρετης και δύσχρηστης πολυνομίας», είπε ο υπουργός.

Διαφθορά-φοροδιαφυγή

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στα νομοθετήματα που θα προωθηθούν, είπε ότι θα προχωρήσουν ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και παράβολων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι. Επίσης θα προχωρήσει η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, η αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης, όπως η θεσμοθέτηση συστήματος συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών. Προβλέπονται και μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί δικηγόρων, με συμμετοχή των αρμοδίων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και άλλα συναφή.

Επίσης θα συνεχιστούν τα έργα τα οποία, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενισχύουν τις υποδομές της δικαιοσύνης όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών της. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η ενσωμάτωση αριθμού ευρωπαϊκών οδηγιών που πρέπει να προχωρήσουν γιατί για ορισμένες από αυτές υπάρχουν πρόστιμα για καθυστερήσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα έλλειψης δικαστηριακών υποδομών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και μαρτύρων. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια διασκευών αλλά δεν παύει να υπάρχει μια ανάγκη υπομονής των θιγομένων», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Απολύσεις κρατουμένων ειδικών κατηγοριών

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν για το σωφρονιστικό σύστημα, ο υπουργός είπε ότι η δικαιοσύνη δεν εκδικείται και επισήμανε τα εξής: «Παρά τις συγκρουσιακές αντιλήψεις, στην πραγματικότητα η ασφάλεια και ο ανθρωπισμός διασφαλίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Οι ασπίδες κατά της αποτροπής του εγκλήματος μετά την αποφυλάκιση είναι η κατάρτιση του κρατουμένου, η εκπαίδευσή του, η διατήρηση δεσμών με την οικογένεια και στη συνέχεια η μέριμνα για την επανένταξή του. Η πολιτική αποσυμφόρησης των φυλακών που ολοκληρώθηκε πλέον με την εφαρμογή του Ν. 4322 δεν ήταν μόνο ένα δικαιοκρατικό αίτημα και μια προσαρμογή στις διεθνείς επιταγές ανθρώπινων δικαιωμάτων και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η χώρα μας έχει πληρώσει πρόστιμα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις συνθήκες στις φυλακές και απειλούνται και νέες καταδίκες».

«Είναι σαφές λοιπόν ότι η αποσυμφόρηση αποτέλεσε το αναγκαίο πρώτο βήμα, την αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ώστε πλέον να αναπτυχθούν δομές που θα καταπολεμούν τη φθοροποιό απραξία και θα μεθοδεύουν την επανένταξη και επίσης θα παρέχουν φροντίδα προς τις πιο ευάλωτες ομάδες κρατουμένων», είπε ο υπουργός.

Υγειονομική περίθαλψη κρατουμένων

Ο κ. Παρασκευόπουλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων και ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα λειτουργήσει Μονάδα Απεξάρτησης στις Φυλακές Διαβατών. Η ανάπτυξη του συστήματος απεξάρτησης εντός αρχικά και στη συνέχεια εκτός των φυλακών, ήδη έχει αρχίσει. Σχετικές μονάδες σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης οργανώνονται σε 20 φυλακές της χώρας. Επίσης θα τεθούν σε λειτουργία τρία νέα σχολεία εντός των φυλακών, στα Χανιά, στο Δομοκό και στη Νιγρίτα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μελέτη οικονομικών στοιχείων για τη φυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης

Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων», νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου ώστε να διασφαλίζονται οι πολίτες από το γνωστό φαινόμενο κιτρινισμού και να αποθαρρύνονται από την άλλη οι υπέρμετρες αποζημιώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν σαν άτυπη λογοκρισία, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιρατσιστική νομοθεσία που δεν καλύπτει ισομερώς το πεδίο του ρατσιστικού λόγου και πράξεων.

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Καμμένος: Συνέβαιναν σημεία και τέρατα με τα εξοπλιστικά – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ