Σταθάκης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί

«Η συμφωνία προβλέπει τις 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες 11 δεν θα προχωρήσουν και θα περάσουν στο Ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας), το οποίο έχει τριακονταετή ορίζοντα» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 και πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, το νερό και πολλά άλλα πράγματα στα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Οπότε οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα προχωρήσουμε και θα τις υλοποιήσουμε είναι οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που είναι εν εξελίξει και είναι σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Αυτό λέει η συμφωνία (…) Η αγορά ενέργειας φυσικά θα έχει στάδια απελευθέρωσης αλλά η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Ερωτηθείς σχετικά με τα συγκεχυμένα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι:

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στη συνέχεια στην αξιολόγηση, επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων οι οποίες πρέπει να γίνουν, συν η ψήφιση του δεύτερου τμήματος το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία (…) Νομίζω ότι και τα δύο είναι εφικτά στις επόμενες 40 μέρες. Υπάρχει μία πολύ στενή παρακολούθηση και οι προδιαγραφές και η πολιτική βούληση είναι να προχωρήσουμε στην κανονική εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέσα στις επόμενες 40 μέρες. Έχει τεράστια σημασία αυτό. Η κυβέρνηση, πρέπει να θεωρούμε θετικό να γίνει και να γίνει στον σωστό χρόνο. Αυτό ανοίγει δύο θέματα: Πρώτον, το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους που για εμάς είναι μείζον. Και το δεύτερο θέμα: Θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή τώρα. Δεν νομίζω να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να υλοποιήσει αυτό που η φρέσκια εντολή της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ευρύτερων συναινέσεων. Αν και θεωρώ ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για το παράλληλο πρόγραμμα, τις αλλαγές που θα κάνουμε και οι οποίες πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο, θα τύχει ευρύτερης συναίνεσης στη βουλή στο μέλλον».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ