Φουντώνει η “μάχη” στη Νέα Δημοκρατία – Όλο το παρασκήνιο

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα περιπλέκει τα δεδομένα στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, να εμφανίζεται χολωμένος για τη διαδικασία και την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις και κανείς πλέον στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η εκλογή νέου προέδρου δεν θα μετατραπεί σε ένα «εσωκομματικό ροντέο».

Ακόμη και χθες το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης – του οποίου τις αποφάσεις περιμένουν και οι άλλοι επίδοξοι «δελφίνοι» – επέμενε στο ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου έχει «κενά», γίνεται χωρίς εκλογικούς καταλόγους και αποφασίστηκε στα τυφλά κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο να έχει περισσότερους από έναν μη κοινοβουλευτικούς υποψήφιους για την ηγεσία της.

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν μέχρι τώρα στο παιχνίδι της διαδοχής:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Βουλευτές που βρίσκονται κοντά του, έλεγαν πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας ίσως τελικά να μη καταφέρει να μαζέψει τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για την υποψηφιότητά του.

Αποφεύγει να εξηγήσει το λόγο που μπήκε στην κούρσα ο περιφερειάρχης – αν δηλαδή πήρε το πράσινο φως από τον Κώστα Καραμανλή ή κινήθηκε αυτόνομα – ενώ επιμένει ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η πολιτική ορθότητα στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει επίσημα τα χαρτιά του ενώ ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει για τις συζητήσεις που έχει κάνει ή θα κάνει με τον Κώστα Καραμανλή. Η στήριξη πάντως από το καραμανλικό στρατόπεδο θεωρείται δεδομένη, σε περίπτωση που είναι τελικά υποψήφιος, ενώ οι περισσότεροι από τους βουλευτές και τα στελέχη που τον πιέζουν να πει το “ναι” πιστεύουν ότι μπορεί να κρατήσει ενωμένη την παράταξη “απορροφώντας” τους όποιους κραδασμούς προκαλέσει αυτή η εσωκομματική διαδικασία.

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Θα φτάσω μέχρι τέλους» επιμένει απαντώντας στα χθεσινά σενάρια ότι τελικά θα κάνει πίσω γιατί δεν του βγαίνουν τα «κουκιά». Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέσω Facebook το βράδυ του Σαββάτου, προκάλεσε ισχυρά ερωτήματα σε πολλά στελέχη της ΝΔ που πιστεύουν πως στο τέλος μπορεί και να «καεί» καθώς η θητεία του κ. Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λήγει στις 31 Αυγούστου 2019.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως επί της ουσίας πρόκειται για μια υποψηφιότητα που έχει ως στόχο την καταγραφή δυνάμεων και τίποτα περισσότερο.

Στα νεοδημοκρατικά γραφεία κυκλοφόρησαν πληροφορίες για έντονη δυσαρέσκεια του Κώστα Καραμανλή με την απόφαση αυτή – ωστόσο άλλα στελέχη υπενθυμίζουν πως ο κ. Τζιτζικώστας δύσκολα θα έφτανε στην ανακοίνωση χωρίς πρώτα να έχει συζητήσει με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακολουθεί αυτόνομη πορεία μπαίνοντας πρώτος στην κούρσα της διαδοχής και έχει ήδη φροντίσει να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, πιστεύει ότι όχι μόνο βιάστηκε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά μέχρι σήμερα ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική.

Ο ίδιος ωστόσο έχει ήδη οργανωθεί με συνεχείς παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποσχόμενος βαθιές αλλαγές στη ΝΔ.

Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης: Βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία. Διαψεύδουν ότι πίσω από την κινητικότητά τους βρίσκεται ο κ. Σαμαράς και περιμένουν την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να δουν το πως θα κινηθούν.

Παίζοντας στο επικοινωνιακό πεδίο φρόντισαν να γνωστοποιήσουν ότι ζήτησαν τους καταλόγους από τη ΝΔ για την πιθανότητα να είναι υποψήφιοι και φροντίζουν να κρατούν «ζεστό» αυτό το σενάριο χωρίς ωστόσο να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ότι ένας από τους δύο θα μπει στην κούρσα διαδοχής.

Και οι δύο είναι θερμοί υποστηρικτές της θητείας Σαμαρά και επενδύουν στη λογική της “νεοδημοκρατικής επικράτησης πάνω στη ρητορική της αριστεράς”.

Αντώνης Σαμαράς: Προσπαθεί να μείνει εκτός «κάδρου». Τουλάχιστον επισήμως. Αντέδρασε έντονα όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι συναντήθηκε με τον Μάκη Βορίδη αλλά δεν βλέπει με καλό μάτι τα ονόματα που έχουν μπει στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού.

Διατηρεί υπό τον έλεγχό του ένα σημαντικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, ενώ οι σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκονται στο απόλυτο «μηδέν». Η φράση του “δεν πρόκειται να ανακατευτώ” δεν πείθει όσους τον γνωρίζουν καλά.

Στα μετόπισθεν έχει μείνει επί του παρόντος ο Νίκος Δένδιας επιλέγοντας τις παρεμβάσεις μόνο μέσω των κοινωνικών δικτύων στο internet, ενώ πρόσωπα όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, των οποίων τα ονόματα ανακυκλώνονται ως πιθανές υποψηφιότητες, αποφεύγουν να διαψεύσουν τα όποια σενάρια διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι θα περπατήσουμε ξανά στο ίδιο μονοπάτι με τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο “Clinton Global Initiative” – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ