• ΚΚΕ: Προκλητικές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής

  5:12 μμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2015 5:12 μμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2015

  Την άποψη ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, στα πλαίσια της ΕΕ» διατυπώνει το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητικές» τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  Σύμφωνα με το ΚΚΕ «οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση με κάθε τρόπο, του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών».

  «Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία κι άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύριων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

  «Οι εκκλήσεις της Συνόδου για τερματισμό του πολέμου στη Συρία, μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους. Οι όποιες «πρωτοβουλίες» της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, προϋποθέτουν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους από την κατανομή της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που και πάλι ζημιωμένοι θα είναι μόνο οι λαοί».

  Παράλληλα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως υπογραμμίζει «αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα».

  «Είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο «σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη που αφορά μόλις 60.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν στην Ελλάδα τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

  Η ΕΕ με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια «κοιτά στα δόντια» και επιλέγει τους απαραίτητους για την καπιταλιστική αγορά εργασίας, πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων για τη χώρα μετεγκατάστασής τους, από κέντρο επιλογής (“hotspot”) που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Europol, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Με βάση τα παραπάνω, η ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου που μετατρέπει την Ελλάδα κι άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών, παραμένει και μάλιστα ενισχύεται» τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει:

  «Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες».

  «Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:

  - Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

  - Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα

  - Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

  - Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

  - Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

  - Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας» καταλήγει το ΚΚΕ.

  Διαβάστε επίσης:

  Τσίπρας: Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα