Την έκθεση του Καλατράβα εγκαινίασε ο Παυλόπουλος

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν” της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση του Σαντιάγο Καλατράβα «Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, στο “Σημείο Μηδέν”».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος “Συν Θεώ και Ανθρώποις, το «Χριστός Ανέστη» κατά το Πάσχα του 2017 θα ψαλεί ξανά στο νέο Ελληνορθόδοξο «Εθνικό Ιερό του Αγίου Νικολάου», στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Στην ίδια, περίπου, τοποθεσία του παλαιού Ναού, τον οποίο κάλυψαν τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με την εφήμερη λάμψη του συγκεκριμένου «αμερικανικού ονείρου», όπως το έπλασε η «ανέμελη» αντίληψη του αντίστοιχου νεοϋορκέζικου νεωτερισμού».

Μάλιστα, τόνισε ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αρχιτεκτόνημα του Σαντιάγο Καλατράβα, ενός δημιουργού με διαχρονική αλλά και παγκόσμια συνθετική δύναμη, θ’ αναδίδει την κομψή μα κι απέριττη λάμψη του “αναμμένου κεριού” ή του “λύχνου του άστρου”, μεσ’ από την εμφαντική βυζαντινή επιρροή κυρίως της Μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας.

Κάπως έτσι ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, αυτό το «Εθνικό Ιερό» στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο «Σημείο Μηδέν», θα συμβολίζει εφεξής δύο, μεταξύ άλλων, εμβληματικές πτυχές της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα:

– Πρώτον, της μετάβασης από τη νοοτροπία της αμεριμνησίας σ’ εκείνη της περίσκεψης και, γιατί όχι, από τη νοοτροπία της «εωσφορικής» αλαζονείας σ’ εκείνη της κατανόησης της προσκαιρότητας των εγκοσμίων.

– Δεύτερον -και συνακόλουθα- της έκφρασης της ταπεινότητας κατά την Καινή Διαθήκη και της ματαιότητας κατά την Παλαιά Διαθήκη, όπως την αποδίδει, μ’ άκρως αντιπροσωπευτικό τρόπο, ο «Εκκλησιαστής»: «Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης. Τις περισσεία τω ανθρώπω εν παντί μόχθω αυτού, ω μοχθεί υπό τον ήλιον; Γενεά πορεύεται και γενεά έρχεται, και η γη εις τον αιώνα έστηκε».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανέφερε, στον χαιρετισμό του, ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου ουδόλως υποβαθμίζει, με τον συγκεκριμένο συμβολισμό του, τον ‘Ανθρωπο. Κάθε άλλο μάλιστα. Η περίσκεψη και η ταπεινότητα απλώς επισημαίνουν τα όρια της ανθρώπινης δημιουργίας, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την, περίπου έμφυτη, ανθρώπινη έπαρση» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου, ως Ορθόδοξη πηγή έμπνευσης, προτρέπει τον ‘Ανθρωπο και στην επί γης καταξίωσή του, μεσ’ από τον σεβασμό της αξίας του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Δηλαδή στην καταξίωση εκείνη που τον ωθεί στο οριακό μέγεθος της εικόνας και της ομοίωσης του Δημιουργού του».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, ο γνωστός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού και Διευθύντρια της Πινακοθήκης της Ελλάδος κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου, καθώς και ο κ. ‘Αγγελος Δεληβορριάς, ενώ μετά τον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον Σαντιάγο Καλατράβα στην έκθεση και μάλιστα στα γαλλικά.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται τα στάδια της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες, σχέδια, ακουαρέλες, ψηφιακές αποδόσεις του ναού, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Υπενθυμίζεται, ότι το παλιό κτίσμα του ελληνορθόδοξου ναού καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ύστερα, από μακρές διαπραγματεύσεις με τη Λιμενική Αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του New Jersey, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έλαβε την άδεια να οικοδομήσει νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας, πάνω από το Κέντρο Ασφαλείας Οχημάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Μάλιστα, η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν”, από τον Σαντιάγο Καλατράβα, όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτίριο.

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Τσίπρα – Σπίρτζη για τις καταστροφές στη Σκόπελο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ