ΝΔ: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής – Όλο το παρασκήνιο

Έντονο παρασκήνιο και διεργασίες επικρατούν στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Μεϊμαράκη να ανοίξει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου. Τα τηλέφωνα μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών έχουν πάρει «φωτιά». Οι περισσότεροι «δελφίνοι» τηρούν στάση αναμονής καθώς περιμένουν τι θα πράξει τελικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του ΕΛΚ. 

Ο ίδιος δεν φαίνεται θερμός να διεκδικήσει την προεδρία καθώς διαφωνεί με διαδικασία εκλογής κάτι που είχε τονίσει και στις εκλογές του 2009. «Δεν μπορούν οι περαστικοί να ψηφίζουν για το νέο αρχηγό του κόμματος» λέει χαρακτηριστικά και τάσσεται υπέρ της εκλογής από την κομματική βάση. 

Το παρασκήνιο της απόφασης Μεϊμαράκη 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση που κράτησαν ορισμένα στελέχη του κόμματος, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όπου ήταν σχεδόν εξαφανισμένοι από τα ΜΜΕ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημόσια κριτική που δέχθηκε από τα δύο συγκεκριμένα στελέχη πριν καν ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ των εκλογών με τον Αντώνη Σαμαρά του εξέφρασε την δυσφορία του για την στάση των Βορίδη και Γεωργιάδη που διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί του, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς του απάντησε πως δεν έχει καμία σχέση και υπενθύμισε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη πως ήταν προσωπική του επιλογή να τον διαδεχθεί, έστω και μεταβατικά στην προεδρία του κόμματος. 

Ο κύβος ερρίφθει την επόμενη των εκλογών. Όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είδε πως οι αντιδράσεις συνεχίζονται με την συμμετοχή και άλλων στελεχών όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κάλεσε στο γραφείο του τον Γραμματέα του κόμματος και του ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. 

Περιμένοντας τον… Βαγγέλη

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που θα πάρουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με το αν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Νίκος Δένδιας και Μανώλης Κεφαλλογιάνης είναι δύο από αυτά. Παράλληλα, βουλευτές και στελέχη συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να πιέσουν τον «προσωρινό» πρόεδρο της ΝΔ να διεκδικήσει την αρχηγία, κάτι ανάλογο είχε γίνει όταν τον κάλεσε ο Αντώνης Σαμαρά να αναλάβει την θέση του και ορισμένα στελέχη ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών.

Η πρώτη υποψηφιότητα

Πριν συμπληρωθούν 12 ώρες από την απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που άνοιξε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θα διεκδικήσει την ηγεσία. « Η ΝΔ χρειάζεται μια μεγάλη ανανέωση. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι πιο βαθύ από το πρόσωπο του αρχηγού. Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαζύγιο από τα παραγωγικά στρώματα της χώρας. Πιστεύω ότι έχω την δυνατότητα να τους φέρω πάλι πίσω. Χωράνε όλοι μέσα στην ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Η ΝΔ έχει παλιά χαρακτηριστικά», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. 

Αντίθετος ο Καραμανλής σε δύσκολη θέση η Ντόρα 

Ο Κώστας Καραμανλής είναι αντίθετος με την κίνηση Μεϊμαράκη, καθώς υποστηρίζει πως θα έπρεπε να παραμείνει στην θέση του τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού προκειμένου η ΝΔ να μην εμφανιστεί «ακέφαλη» στη Βουλή την στιγμή που η κυβέρνηση θα περνά τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αδερφού της Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορέσει να είναι και η ίδια υποψήφια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αν και το βράδυ των εκλογών είχε σπεύσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στηρίζοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. 

Πηγη: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ΝΔ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Ανακύκλωση παλιών προσώπων 

Αντώναρος: Όλοι οι νεοδημοκράτες να συνταχθούν με τον Μεϊμαράκη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ