• Το νέο κυβερνητικό σχήμα - Ποιοι έμειναν και ποιοι έφυγαν

  1:18 πμ, Τετάρτη 23 Σεπ 2015 1:18 πμ, Τετάρτη 23 Σεπ 2015

  Από 46 μέλη μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αποτελείται η νέα κυβέρνηση. Επτά νέα πρόσωπα βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για τον Αλέξη Χαρίτση (πρώην γενικός γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), την Θεοδώρα Τζάκρη, τον Θεοδόση Πελεγρίνη, τον Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον Μάρκο Μπόλαρη, τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Νίκο Φίλη (πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ). Σημειώνεται ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν συνολικά πέντε στελέχη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ.

  Αμετακίνητοι παραμένουν: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Κάμμενος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουικ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (το υπουργείο μετονομάζεται σε Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού), η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ,η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής . Στη θέση του παραμένει και ο μέχρι σήμερα υπηρεσιακός υπουργός αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αφήνοντας εκτός της Τασία Χριστοδουλοπούλου.

  Στο πόστο του αλλά αναβαθμισμένος καθώς ανασυνιστάται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (που είχε συγχωνευθεί στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) παραμένει ο Χρήστος Σπίρτζης ως υπουργός. Το ίδιο ισχύει και για τον Θοδωρή Δρίτσα που αναλαμβάνει υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο επίσης ανασυνιστάται. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται αυτόνομο και υπουργός ορίστηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ανήκε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Εκτός κυβέρνησης μένει ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης και τη θέση του ουσιαστικά καταλαμβάνει - ως αναπληρωτής πλέον- ο Μάρκος Μπόλαρης. Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σπάει στα δύο, σε υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο Αριστείδης Μπαλτάς παραμένει υπουργός αλλά δεν έχει πλέον το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας που περνά στα χέρια του Νίκου Φίλη. Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, όπως και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τις παίρνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος από υφυπουργός γίνεται αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς.

  Ποιοι μετακινούνται

  Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θέση υφυπουργού αναλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας. Ο Παύλος Πολάκης, μετακινείται από υφυπουργός Εσωτερικών στο υπουργείο Υγείας όπου αναλαμβάνει θέση αναπληρωτή υπουργού. Υπουργός Υγείας ορίστηκε ο Ανδρέας Ξάνθος ο οποίος στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε τη θέση του αναπληρωτή στο ίδιο υπουργείο. Ο Νίκος Τόσκας πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Πανούση. Ο Δημήτρης Μάρδας μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικών στο Εξωτερικών ως υφυπουργός. Ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού πηγαίνει και εκείνος στο υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων στη θέση της Σίας Αναγνωστοπούλου η οποία είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

  Διαβάστε επίσης:

  Η ΝΔ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Ανακύκλωση παλιών προσώπων

  Ποτάμι: Το υπουργικό συμβούλιο των "μεγάλων επιτυχιών" επιστρέφει

  ΔΗΜΑΡ: Η νέα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι η παλιά

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα