Όλο το παρασκήνιο για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στη ΝΔ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη δύο μέρες μετά την ήττα στις εκλογές, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, μετά από συνεργασία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Η επικοινωνία με ΚαραμανλήΣαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε την απόφαση από το βράδυ των εκλογών, όταν έμαθε το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφασή του να ξεκινήσουν τώρα οι διεργασίες.

Ο κ. Καραμανλής φαίνεται να μην επιθυμεί την επίσπευση των διαδικασιών για μια σειρά από λόγους. Κυρίως θεωρεί ότι θα έρθουν εφαρμοστικοί νόμοι στη βουλή και η ΝΔ πρέπει να αποτελεί ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και να μην βρίσκεται σε περίοδο εσωστρέφειας.

Στη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών υπήρξαν στελέχη της ΝΔ, με τους οποίους έχει δίαυλους επικοινωνίας ο πρώην πρωθυπουργός, που αμφισβήτησαν την προεκλογική στρατηγική του. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Realm είπε ότι έγιναν σφάλματα τακτικής τόσο κατά της διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και το προηγούμενο διάστημα με την ψήφιση του μνημονίου, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον ΣΚΑΙ ότι «ηττήθηκε ξεκάθαρα η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης που ήθελε να βάλει στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία, να βάλει πλάτη στον Τσίπρα. Αυτή η πρόταση απερρίφθη μετά βαΐων και κλάδων».

Οι προθέσεις του Μεϊμαράκη

Παρότι τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» το πιθανότερο είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μην είναι υποψήφιος, καθώς όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι από σήμερα είναι υπηρεσιακός Πρόεδρος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

“Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος”, είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα ανέφερε ότι από σήμερα, με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του.  Ανέφερε επίσης, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στο κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι, ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε: “Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”.

Τα «στρατόπεδα» στη ΝΔ

Με την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι ονόματα υποψηφίων ενώ ήδη έντονες ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα μπλοκ των λεγόμενων «καραμανλικών», «σαμαρικών» και «μητσοτακικών».

Άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος όπως διαψεύδοντας σενάρια που κυκλοφόρησαν. Βεβαίως, καθοριστικό ρόλο θα παίξει ποιον θα στηρίξει ο κ. Σαμαράς είτε δημοσίως είτε ανεπισήμως και ποιοι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θα συνταχθούν με αυτή την επιλογή. 

Η στάση του κ. Σαμαρά θα επηρεάσει και τις προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη κι αυτό γιατί η μοναδική περίπτωση να είναι υποψήφιος είναι να έχει το πράσινο φως και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Από τον κ. Καραμανλή φαίνεται πως έχει τη στήριξη, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αντώναρου ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ3 έδωσε σαφή γραμμή. «Να συνταχθούν οι Νεοδημοκράτες πίσω από τον Μεϊμαράκη» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ πρέπει να είναι κεντροδεξιός και ενωτικός. Για να είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης προϋπόθεση όμως είναι και να μην θέσει υποψηφιότητα κάποιος άλλος της προτίμησης του κ. Σαμαρά, γιατί ο υπηρεσιακός πλέον πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να υπάρχει τέτοιου είδους ανταγωνισμός.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πάντως τις τελευταίες ώρες στη ΝΔ είναι η κόντρα που ξέσπασε στο Twitter μεταξύ του Ευάγγελου Αντώναρου και του Άδωνι Γεωργιάδη.

“Τα ακροδεξιά σαπρόφυτα ξαναχτυπούν και με κάνουν να γελώ. Γιατί ονειρεύονται επαναφορά του κυρίου που οδήγησε τη ΝΔ στον ιστορικό της πάτο (Μαίος 2012)” έγραψε το  “δεξί χέρι” του Κώστα Καραμανλή.

“Ψύχραιμος, κόσμιος και συνετός λόγος, υπόδειγμα μεσαίου χώρου, ικανός να τραβήξει κεντρώους στη ΝΔ”, έγραψε λίγο αργότερα ο κ. Γεωργιάδης επισυνάπτοντας το tweet του κ. Αντώναρου.

 

 

 “Το επαναλαμβάνω για 100η φορά. Επιλέγω με ποιους συνομιλώ πολιτικά. Πάντως όχι με μαιντανούς, σώγαμπρους κι ακροδεξιά φυντάνια”, απάντησε ο κ. Αντώναρος, φωτογραφίζοντας εκ νέου τον κ. Γεωργιάδη. 

 

 

Καυστικό ήταν και το σχόλιο του “καραμανλικού” βουλευτή στη Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας,Θεόδωρος Καράογλου. ο οποίος σχολίασε τις εξελίξεις με ένα γνωμικό του αρχαίου Έλληνα μυθογράφου, Αισώπου:

«Για τις εσωκομματικές μας εξελίξεις: “Ο της φιλοδοξίας έρως, των ανθρώπων νουν επιθολεί” Αίσωπος (μτφ Η φιλοδοξία θολώνει το μυαλό», έγραψε στο Twitter.

 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, όπως όλα δείχνουν, την ηγεσία θα διεκδικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του από το πρωί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του και μέσα στην ημέρα. 

Ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξει η Ντόρα Μπακογιάννη, δεδομένου ότι θα είναι υποψήφιος ο αδελφός της. Η ίδια πάντως το βράδυ των εκλογών δήλωσε δημοσίως τη στήριξή της στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα στηρίξει σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης, στην περίπτωση που θα είναι υποψήφιος καθώς θεωρεί ότι τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές και αποτελεί λύση για τη ΝΔ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την σταθερή πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Μιλώντας στην εκπομπή “Ανοιχτά Μικρόφωνα” του Πρακτορείου 104,9 FM, είπε: “Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα […] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Νίκος Δένδιας, όπως και ο Μάκης Βορίδης ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι προθέσεις του θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν είναι υποψήφιος να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σιγή ασυρμάτου επικρατεί και στο επιτελείο της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας, για πρόεδρο του κόμματος, είπε ότι «δεν έχω τέτοιου είδους σχέδια αυτή τη στιγμή» και συνέχισε προσθέτοντας πως «θα ήθελα να δω από τη Νέα Δημοκρατία να υπερασπίζεται τις ιδέες της ελεύθερης Δεξιάς». «Δεν θέλω να δω στην εκλογή προέδρου πασαρέλα υποψηφίων» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Star.

Οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου – Η πιο πιθανή ημερομηνία

Έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση ΚΕΦΕ της ΝΔ στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο. Πιο πιθανή μέρα θεωρείται η Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ