Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, καθώς ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναχωρήσει στη συνέχεια για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό.

Ως βασικό κορμό, το νέο σχήμα θα έχει τα κορυφαία στελέχη που πλαισίωναν και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οργανωτική του δομή ωστόσο θα αλλάξει. Το σύστημα των υπερυπουργείων κρίθηκε ότι ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, ενώ δημιουργούσε πρόσθετο φόρτο γραφειοκρατικής εργασίας στους προϊσταμένους υπουργούς, κάποια από αυτά λοιπόν θα σπάσουν και οι αναπληρωτές θα προαχθούν σε κανονικούς υπουργούς.

Από χθες βρίσκονται διεργασίες σε εξέλιξη για το νέο σχήμα, με τον βασικό κορμό να παραμένει με μικρές αλλαγές και προσθήκες. Κλειδί είναι το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο φαίνεται ότι παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσ��πρας δέχεται εισηγήσεις για τη δημιουργία μιας θέσης υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για την παρακολούθηση του μνημονίου και να αξιοποιήσει εκεί τον κ. Γ. Χουλιαράκη ο οποίος μετά τη θητεία του ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών δεν θα επιστρέψει στη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων.

Στο Οικονομίας θεωρείται ότι θα παραμείνει ο κ. Γ. Σταθάκης, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στο οικονομικό επιτελείο θα έχουν θέση οι κ.κ. Δ. Μάρδας και Τ. Αλεξιάδης. Ο κ. Γ. Δραγασάκης φαίνεται να παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με επικρατέστερο ως πρόεδρο της βουλής τον κ. Ν. Βούτση.

Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, ο κ. Γ. Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθεί από το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο Εσωτερικών. Υπουργοί Επικρατείας παραμένουν οι κ.κ. Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης. Αμετακίνητοι φαίνεται ότι είναι και οι κ.κ Π. Καμμένος στο Άμυνας και Ν. Κοτζιάς στο Εξωτερικών. Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να πηγαίνει στον κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα έχουν εντοπίσει τις αδυναμίες του προηγούμενου υπουργικού σχήματος κυρίως στην παιδεία και την υγεία. Στα χαρτοφυλάκια αυτά θα υπάρξουν αλλαγές. Το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας φέρεται να καταλήγει στον κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον οποίο τοποθέτησε στην 5η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο Υγείας, μπορεί να μην είναι εκ νέου υπουργός ο κ. Π. Κουρουμπλής.

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να υπουργοποιήσει και τον κ. Γιάννη Μουζάλα, ως σήμερα υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, ωστόσο εκείνος δεν είναι σαφές αν θέλει να συνεχίσει. Θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο κ. Σπίρτζης ως υπουργός Υποδομών, ο κ. Αποστόλου ως Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Ν. Ξυδάκης ως υπουργός Πολιτισμού, ενώ στο σχήμα αναμένεται να βρεθεί και ο κ. Ν. Φίλης.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ