ΣΥΡΙΖΑ: Η πραγματικότητα διαψεύδει επανειλημμένα τη ΝΔ

Απάντηση δίνει η Κουμουνδούρου στη ΝΔ, για τις κατηγορίες που απευθύνει για οικονομική αποσταθεροποίηση, κατάρρευση εσόδων και πρωτογενή ελλείμματα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν στοιχεία από το χθεσινό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από όπου προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου Αυγούστου για το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) ανήλθε σε 1.946 δισ. ευρώ ενώ για την ίδια περίοδο του 2015 ανήλθε στο σχεδόν διπλάσιο επίπεδο, σε 3.801 δισ. ευρώ και μάλιστα υπό συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

“Η ΝΔ μάταια πασχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να επιβεβαιωθεί σε κάποιο επί μέρους κομμάτι της κριτικής που προσπαθεί να ασκήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα τη διαψεύδει επανειλημμένα και κατηγορηματικά”, αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι “από την περιβόητη παρέμβαση του κ. Σταικούρα, γνωστή και ως τα “13 ψέματα της ΝΔ”, το 9ο σημείο-ψέμα αφορούσε τη δήθεν αποσταθεροποίηση της οικονομίας, την υποτιθέμενη κατάρρευση των εσόδων και την επιστροφή στα πρωτογενή ελλείμματα επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ”.

Χάριν σύγκρισης των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τα αντίστοιχα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές παραθέτουν από το χθεσινό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

“…για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.101 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.849 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.694 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.801 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.946 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014…”

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι διαβάζοντας δηλαδή τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου Αυγούστου για το 2014 ανήλθε σε 1.946 δισ. ευρώ ενώ για την ίδια περίοδο του 2015 ανήλθε στο σχεδόν διπλάσιο επίπεδο, σε 3.801 δισ. ευρώ.

Και συνεχίζουν: “Δηλαδή υπό συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανεπανάληπτων εκβιασμών αλλά κι εν μέσω της επιχείρησης αποσταθεροποίησης που προκαλούσε η εκστρατεία φόβου την οποία από κοινού εξαπέλυαν τα κατεστημένα συμφέροντα στη χώρα και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του παλιού, σε αγαστή συνεργασία με τα εγχώρια ΜΜΕ της διαπλοκής και διάφορα συντηρητικά κέντρα στην Ευρώπη, η μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας ήταν κατά πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή, την περίοδο του πολυδιαφημισμένου αλλά παντελώς ανυπόστατου success story των Σαμαρά – Βενιζέλου”.

Αναφορικά με τον τομέα εσόδων, “όπου παρουσιάζεται υστέρηση (κατά πολύ βέβαια μικρότερη από τη μείωση των δαπανών), ειδικά για τον κ Σταικούρα, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής Υπουργών Οικονομικών είναι απλούστατο να αντιληφθεί ότι τα έσοδα κινούνται στη βάση των στόχων και μάλιστα κάθε μήνα υπερκαλύπτουν αυτούς, απλά υπάρχει μια μεταχρονολόγηση κατά ένα μήνα (σχηματικά αλλά ουσιαστικά τον επόμενο εισπράττουμε τον προηγούμενο) λόγω του τεχνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε το Μάιο στη ΓΓΔΕ και οδήγησε στην καθυστέρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα”.

Τονίζουν ακόμη ότι “η ελληνική οικονομία με βάση την έως τώρα απόδοσή της οδεύει προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πολύ κοντά στον αρχικό στόχο του 3%, ενώ η πρόβλεψη που υπάρχει για την καταβολή των δόσεων του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου οι οποίες θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, θα εξομαλύνει περαιτέρω την κατάσταση στην πραγματική οικονομία”. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι τα ανωτέρω δύο στοιχεία θα δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να έχει πολύ καλύτερη απόδοση από ό,τι προβλεπόταν ως τώρα.

Κατόπιν αυτών, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν να “τελειώνουμε λοιπόν κάποια στιγμή με τα ψέματα της ΝΔ, και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας” και τονίζουν ότι “η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην πρώτη Κυβέρνηση που υπερασπίστηκε τα δίκαια αιτήματά του αποτελεί τον κύριο λόγο και της καλής επίδοσης στα έσοδα, στο πρωτογενές αποτέλεσμα κοκ”. Και καταλήγουν: “Αυτοί που τολμούν να χαρακτηρίζουν άλλους “ψευτράκους” και “πονηρούληδες”, ας αναρωτηθούν για την κατάρτιση ή την ειλικρίνεια των στελεχών των Κυβερνήσεών τους και της δυνατότητας που έχουν έστω να αντιληφθούν το περιεχόμενο των δελτίων του ΥπΟικ”.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί και με τη λίστα Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ: Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

ΝΔ: Η υπόθεση Φλαμπουράρη φαίνεται πως έχει βάθος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ