• Δήλωση "γρίφος" Τσακαλώτου για το χρέος - Η αντίδραση της ΝΔ

  3:06 μμ, Τετάρτη 16 Σεπ 2015 3:06 μμ, Τετάρτη 16 Σεπ 2015

  Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

  «Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας», είπε ο κ. Τσακαλώτος στο αμερικανικό MarketWatch. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ορισμένοι «εχθρικοί πιστωτές» ενδεχομένως εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση. Με την έννοια ότι θα δυσχεράνουν ιδιαίτερα την πρώτη αξιολόγηση στα πλαίσια του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος. «Αυτό με ανησυχεί και θα ήταν κακόπιστο», προσέθεσε.

  «Ο κ. Τσακαλώτος, μέλος της ομάδας των 53, ο οποίος εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 3ο Μνημόνιο, άρχισε ήδη την εσωκομματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

  Επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε διατυπώσει στη Βουλή όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο Μνημόνιο», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσής της.

  «Παρά ταύτα, ισχύει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και οι εταίροι και πιστωτές μας. Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει και τονίζει ότι:

  • «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».
  • «σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».
  • «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

  Τα σημεία αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους μας», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει:

  «Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα έχουν χρόνο να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς λογαριασμούς τους… Αρκεί όλο αυτό το σκηνικό να μην το πληρώσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες!».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα