Έκκληση Μανιτάκη στους πολίτες για μαζική προσέλευση στις κάλπες

Έκκληση στους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους και να μην επιλέξουν την αποχή, απηύθυνε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αντώνης Μανιτάκης από το Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο επισκέφθηκε το πρωί.

Ο υπουργός, αφού σημείωσε ότι η ψήφος δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση και καθήκον, κάλεσε τους ψηφοφόρους «να προσέλθουν στην κάλπη με δική τους απόφαση, ελεύθερα, συνειδητά, υπεύθυνα, να αποφασίσουν και να μην αφήσουν στους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους».

«Οι εκλογές αυτές είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου, όχι μόνο γιατί συμπίπτουν με μία εθνική κρίση, μία οικονομική κρίση της Ελλάδος που διαρκεί τώρα πέντε χρόνια και δεν τελειώνει, αλλά και γιατί αυτές οι εκλογές συμπίπτουν με μία κρίση που διέρχεται η Ευρώπη. Μία κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού που είναι ίσως η πιο σημαντική κρίση που γνώρισε η Ευρώπη μετά τη μεταπολιτευτική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Ογδόντα τόνοι το εκλογικό υλικό

Κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Τυπογραφείο, ο υπουργός ενημερώθηκε για τη διαδικασία κοπής και εκτύπωσης του εκλογικού υλικού των προσεχών εκλογών. Ο ειδικός γραμματέας Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος και ο διευθυντής εκτυπώσεων Βασίλης Γεωργίου ανέφεραν ότι, παρά την έλλειψη προσωπικού, το Εθνικό Τυπογραφείο κατάφερε με υπεράνθρωπες προσπάθειες, επί 24ώρου βάσεως, να εκτυπώσει και να διανείμει το σύνολο του εκλογικού υλικού εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Κόπηκαν, ειδικότερα, 12 εκατομμύρια λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία εστάλησαν στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτό από την πλευρά του τα κατένειμε σε όλα τα κόμματα προκειμένου να τυπώσουν το έμβλημα και τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων τους. Τα ψηφοδέλτια κόβονται σε τρία μεγέθη: το μεγαλύτερο για την Αττική, το μεσαίο για τη Θεσσαλονίκη και το μικρότερο για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πέραν αυτών, εκτυπώθηκε και παραδόθηκε ήδη στο ίδιο υπουργείο για διανομή στις περιφέρειες οτιδήποτε έχει σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως η νομοθεσία, η εγκύκλιος για τις εκλογές, το βιβλίο πρωτοκόλλου ψηφοφορίας, το βιβλίο πράξεων εφορευτικών επιτροπών, τα πρακτικά εκλογικών τμημάτων κ.λπ. Το πρωί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού, από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Τυπογραφείου στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο της Αθήνας, εστάλη το τελευταίο υλικό που ήταν οι εκλογικοί πίνακες των ετεροδημοτών. Το συνολικό βάρος του εκλογικού υλικού που εκτυπώθηκε αγγίζει τους 80 τόνους.

Το Εθνικό Τυπογραφείο είχε καταφέρει να εκτυπώσει μέσα σε πέντε ημέρες το έντυπο υλικό του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μάθε που ψηφίζεις

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ