Ο Guardian για τις εκλογές στην Ελλάδα: Δύο οι αστάθμητοι παράγοντες

Δύο αστάθμητους παράγοντες στην τελική ευθεία για τις κάλπες, λίγες ώρες πριν το ντιμπέιτ, αναλύει η εφημερίδα Guardian από τη Βρετανία.

Πρώτον, τι θα πράξει η μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων και ο δεύτερον ποιος θα βγει νικητής από το αποψινό ντιμπέιτ. Και τα δύο θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Κανένα γκάλοπ δεν μπορεί να δώσει ένα στίγμα, σημειώνει, καθώς υπάρχουν κάποια που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία και άλλα που εμφανίζουν ισχνό προβάδισμα πότε για το ένα κόμμα και πότε για το άλλο.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να κριθεί από την αποψινή συζήτηση. Ένα μεγάλο μέρος του 10% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, έρχονται κυρίως από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς είναι φιλικές προς τον Τσίπρα» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως δέλεαρ για την ελληνική πλευρά ότι αν καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και λάβει «πράσινο» φως από τα τεχνικά κλιμάκια κατά την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα του χρέους.

 «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα πάει καλά απόψε στην τηλεμαχία έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε, έπειτα από επτά μήνες πρωθυπουργίας, θα δώσει τη θέση του και θα αποχωρήσει. Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται άμεσα από το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και τι θα συμβεί στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian.

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το δημοσίευμα αναφέρει πως ήταν ο απροσδόκητος παράγοντας αυτής της εκλογικής μάχης και πλέον αποτελεί σοβαρή απειλή για τον μέχρι πρότινος, φαινομενικά αήττητο Τσίπρα.

Ήδη, πάντως, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ αργότερα μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

 

Δείτε επίσης

Τα κρυφά όπλα και οι τακτικές των δυο μονομάχων στο ντιμπέιτ

Τι αλλάζει στο debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ