• Λαφαζάνης: Αν έλεγε κανείς ότι θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο, θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας - ΒΙΝΤΕΟ

  9:45 μμ, Κυριακή 13 Σεπ 2015 9:45 μμ, Κυριακή 13 Σεπ 2015

  «Η εναλλακτική πρώτα από όλα είναι να αντισταθείς, αν δεν αντιστέκεσαι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο MEGA, και συνέχισε λέγοντας:

  «Εναλλακτική λύση είναι η αντίσταση, το όχι, το δυνατό όχι. Και από εκεί και πέρα βεβαίως αν χρειαστεί και εφόσον χρειάζεται θα προχωρήσει η χώρα και σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα όπως την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και μέχρι το τέλος τότε η άλλη λύση είναι να κάτσουμε στα αυγά μας στα μνημόνια, έναν αιώνα μνημόνιο, υποδούλωση, ταπείνωση, σκλαβιά. Τώρα, να μην παραποιούμε την πραγματικότητα, είμαστε σκλάβοι. Μπορεί να μην βλέπουμε τις χειροπέδες μας, να μην υπάρχει η δουλεία, να έχει καταργηθεί η δουλεία αλλά οι πολίτες οι Έλληνες είναι σκλάβοι. Η χώρα είναι αποικία και κυβερνάει μια μνημονιακή χούντα. Δεν έχουμε δημοκρατία. Μας αρέσουν όλα αυτά; Ας κάτσουμε στα αυγά μας. Βεβαίως. Νομίζουμε ότι θα έχουμε διέξοδο; Ότι οι πιστωτές μας δίνουν τις πιστώσεις για να μας βγάλουν από την κρίση; Κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος».

  Για το εάν οι αλλαγές θα έρθουν εύκολα και άμεσα είπε: «Ούτε μάγος είμαι, ούτε μια συνταγή έχω να πέσει από τον ουρανό και ξαφνικά να αλλάξει η πραγματικότητα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και μπρος, ακόμα και να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και να είναι θετική η προσπάθεια, είναι δύσκολη. Τι λέμε εμείς; Ότι έχουμε ένα πρόγραμμα. Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα για να βγει η χώρα μας από την κρίση και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέρμα στη λιτότητα. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέλος στη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων διότι πνίγει την οικονομία, πνίγει την κοινωνία. Και πνίγει και κάθε ίχνος ανάπτυξης, ιδέα ανάπτυξης. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέρμα στο ξεπούλημα της χώρας. Δεν γίνεται να τα πουλάμε όλα. Δεν γίνεται να τα πουλήσουμε όλα και μάλιστα σε ξένα συμφέροντα».

  Ερωτηθείς για το εάν ήξερε για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν έλεγε στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ, στα κυβερνητικά ή συλλογικά όργανα, αν έλεγε κανείς ότι θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο, θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας. Ούτε ως αστείο δεν θα θεωρείτο».

  Και πρόσθεσε: «Η στροφή δεν ήρθε ξαφνικά. Όλοι ήμασταν ψυλλιασμένοι. Εμείς στην Αριστερή Πλατφόρμα ήμασταν ψυλλιασμένοι και εγώ. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μνημονιακή στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ για μένα ήταν υπαρκτό ενδεχόμενο. Δεν το έλεγα δημοσίως, γιατί αν το έλεγα δημοσίως θα έκαιγα όλη την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και όποτε προσπάθησα να πω κάτι δημοσίως το οποίο να ήταν κάπως διαφορετικό έπεφτε βροχή επάνω μου η επίθεση. Αν θυμάστε εγώ είχα πει σε κάποια φάση ότι δεν είμαστε έτοιμοι για κυβέρνηση. Ξέρετε τι έγινε; Θύελλα. Λες και είπα κάτι το απίστευτο. Κατηγορηματικά οι πάντες από τον Αλέξη τον Τσίπρα μέχρι τον θυρωρό των κυβερνητικών συνεδριάσεων ήμασταν κατά των μνημονίων και με φανατισμό. Υπέρ της ακύρωσης».

  «Εγώ ήξερα ότι για να ακυρώσεις τα μνημόνια, πρέπει να έχεις ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής προοπτικής, ακόμα και έξω από την Ευρωζώνη. Για να μπορείς να προχωρήσεις στην αντιμνημονιακή πολιτική», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε: «Αυτό μου το αμφισβητούσανε πάντοτε».

  Σχετικά με το εάν ειδοποιήθηκε για την στροφή τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. «Ξαφνικά άρχισε μια στροφή για συμφωνία όταν ήρθαμε στην κυβερνητική επιτροπή και μας παρουσίασε την πρόταση που θα κάνει στα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτή η πρόταση ήταν στην ουσία ένα νέο μνημονίο. Η κυβερνητική επιτροπή τότε συμφώνησε με μια διαφωνία, τη δική μου και μάλιστα εξέπληξε το γεγονός ότι δεν βρέθηκε άλλος ένας για αυτή την πρόταση που ήταν κατάπταιστη να πει όχι. Ή τουλάχιστον να εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις. Είδα ένα κλίμα τότε στην κυβερνητική επιτροπή, λυπάμαι που το λέω που μου θύμιζε εικόνα ΝΔ».

  «Μετά κατέληξε σε αυτό το γνωστό μνημόνιο, το σκληρότατο μνημόνιο το οποίο ήταν καταστροφικό για τη χώρα και βεβαίως ακολούθησαν οι ψηφοφορίες στη Βουλή», πρόσθεσε.

  Ερωτηθείς για το εάν είχε συμφωνηθεί εναλλακτικό πλάνο όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν είχαμε συμφωνήσει, εγώ δεν ξέρω καμιά τέτοια συζήτηση να έχει γίνει σε κυβερνητικό όργανο. Εγώ ξέρω ότι όποτε ετίθετο θέμα εναλλακτικής λύσης και σχεδίου Β έπεφτε πανικός, τρόμος και φόβος, δεν ελέγετο ούτε η λέξη εθνικό νόμισμα, θεωρείτο απαγορευμένο, ουδέποτε έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για μια εναλλακτική λύση στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ».

  Προέβλεψε μάλιστα ότι το μνημόνιο δεν θα εφαρμοστεί, αρνούμενος παράλληλα να δώσει όχι μόνο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ψήφο ανοχής: «Όσες συγκηβερνήσεις και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και να βάλει σάλτσα από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Από τη στιγμή που οποιοσδήποτε εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές δεν υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης. Εδώ πάμε για συντάξεις 330 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Θα συμφωνήσουμε και θα δώσουμε ανοχή; Πόλεμο θα κάνουμε γιατί καταστρέφουν τη χώρα», κατέληξε.

  Διαβάστε επίσης:

  Κουτσούμπας: Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι το μνημόνιο

  Μεϊμαράκης: Αν έρθει πρώτη η ΝΔ σαφώς και θα είμαι πρωθυπουργός - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα