Βαρουφάκης: Πανευρωπαϊκό “Σχέδιο Β” ανυπακοής στο Eurogroup

Σε ανυπακοή έναντι του Eurogroup καλούν ο Γιάνη Βαρουφάκης και το ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια της εφημερίδας L´ Humanité.

Στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη και του Όσκαρ Λαφοντέν συντάσσεται και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν από το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς αλλά και ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Στέφανο Φασίνα.

Η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής αριστεράς L´ Humanité συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια κυκλοφορίας. Στις επετειακές εκδηλώσεις στο Παρίσι μέσα το Σαββατοκύριακο  βρέθηκε στο επίκεντρο η ευρωκρίση αλλά και οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα.

Εξέχοντες πολιτικοί από διάφορες αριστερές ευρωπαϊκές παρατάξεις κάλεσαν τους πολίτες να συστρατευθούν σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία «πολιτικής ανυπακοής» κατά της δημοσιονομικής γραμμής του Eurogroup.

Στις εκδηλώσεις που συμμετείχε το Σάββατο ο Γιάνης Βαρουφάκης, o πρώην έλληνας υπουργός Οικονομικών μέσω κειμένου που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και το οποίο συνυπογράφει επίσης ο Όσκαρ Λαφοντέν, ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς, κάνει έκκληση για «μία διεθνή σύνοδο με θέμα την κατάστρωση ενός σχεδίου Β για την Ευρώπη».

Νέο μανιφέστο υπέρ ενός ευρωπαϊκού «σχεδίου Β»

«Το ευρώ είναι το εργαλείο της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας μίας μικρής ευρωπαϊκής ελίτ» αναφέρεται στο κείμενο. Η γλώσσα του κειμένου μάλιστα φέρεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, αφού γίνεται λόγος για προσφυγή της Ελλάδας σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα κατά των ευρωπαίων εταίρων της, ενώ ταυτόχρονα ζητείται η άμεση επαναδιαπραγμάτευση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών συνθηκών. Μέχρι τότε όμως οι υπογράφοντες καλούν τους ευρωπαίους πολίτες να μην πειθαρχήσουν «στις αυθαίρετες ευρωπαϊκές πρακτικές» και να θέσουν σε εφαρμογή τους όρους ενός εναλλακτικού σχεδίου Β.

«Πολλές ιδέες έχουν ήδη κατατεθεί: εισαγωγή ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, παράλληλο νόμισμα, ψηφιοποίηση των ευρω-συναλλαγών, έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς επίσης μετατροπή του ευρώ σε ένα δημοκρατικό ενιαίο νόμισμα», αναφέρεται στο κείμενο.

Δείτε επίσης

Τι αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης για τη διαπραγμάτευση – Τα λάθη του Τσίπρα

Ο Βαρουφάκης απαντά μέσω twitter στις υπόνοιες Καμμένου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ